Zápisník Vladana Gallistla: Koňaková strategie nevychází

Miliardář Pavel Tykač rád přirovnával uhlí ke koňaku. To už ale nyní neplatí.

Miliardář Pavel Tykač rád přirovnával uhlí ke koňaku. To už ale nyní neplatí. Zdroj: Profimedia.cz

Život v Číně pokračuje dál. Ulice jsou plné sloganů a plakátů, které nabádají lidi k opatrnosti
logo Airbnb
Pavel Tykač
4
Fotogalerie

Majitel skupiny Seven Energy Pavel Tykač ještě před pár lety srovnával své zásoby hnědého uhlí ke koňaku, který může ještě dlouho zrát. V současnosti se však z „energetického koňaku“ stává poněkud toxické pití.

Spalování uhlí se totiž prodražuje kvůli rostoucí ceně emisní povolenky, což zhoršuje výsledky hnědouhelných elektráren i tepláren. Zároveň se od financování „špinavé energie“ odvracejí banky, fondy a další investoři, což prodražuje financování potřebných investic. Tykačovo uhlí tak může být nakonec hodně „přestárlým koňakem“, protože v zemi zůstane napořád. Koňaková strategie se tak nakonec miliardáři může těžce vymstít.

Koronavirus zle pošramotil byznys americké ubytovací platformy Airbnb na čínském trhu. Nyní se byznys v Číně propadl meziročně o zhruba osmdesát procent, což podle zdroje listu The Wall Street Journal může vést k odložení vstupu firmy na burzu. Turisté jednoduše ztratili zájem o návštěvu Číny. Zároveň se však zastavilo i cestování čínských návštěvníků po světě, což pocítí poskytovatelé krátkodobého ubytování i v Praze.