91 % kyberútoků začíná e-mailem. E-mailové aplikace ale hrozbu často neodhalí

Zdroj: Vodafone Czech Republic a.s.

Malware, phishing, DoS či DDoS útoky ohrožují české firmy i instituce každý den. Z průzkumu firmy Check Point navíc vychází, že je Česko 5. nejčastějším terčem kyberútoků v Evropě. Prolomená obrana přitom neznamená jen ztrátu citlivých informací, ale taky peněz a dobré pověsti.

Útoky hackerů se dají čím dál méně rozpoznat. Phishingové e-maily už totiž dávno nejsou psané lámanou češtinou s chybějící diakritikou. V dnešní době mají podobu nejen urgentních oznámení z bank či kurýrních služeb, ale také věrohodných faktur, které vybízejí k proplacení.

Kromě phishingu ale firemním sítím hrozí i ransomware a malware. „Nejvíce znepokojivý je trend Malware as a Service (MaaS), který umožňuje provést kybernetický útok, i když útočníkovi chybí technické dovednosti nebo zkušenosti,“ varuje Luboš Pech, ředitel produktů a služeb pro firemní zákazníky společnosti Vodafone.

Ohrozit kyberbezpečnost přitom může jak nedostatečná ochrana, tak nedůsledné proškolení zaměstnanců. Podle průzkumu zahraniční firmy Cofense PhishMe, která se zabývá hrozbami na internetu, začíná až 91 % kyberútoků e-mailem. Zaměstnanci přijde zpráva s podezřelým odkazem, a když na ni klikne, problém je na světě.

Rizika číhají i ve známých aplikacích

Microsoft 365, Google Workspace, Salesforce, Box nebo Dropbox patří mezi cloudové aplikace, které se ve firmách používají skoro na denní bázi. Ani u nich však kyberbezpečnost rozhodně nepodceňujte. Právě prostřednictvím těchto aplikací se totiž malware a další škodlivé soubory může šířit.

Přestože sada programů Microsoft 365, která se ve firmách často používá k interní i externí komunikaci, má vlastní zabezpečení proti kybernetickým hrozbám, ve spoustě případů taková ochrana nestačí. Hlavně proto, že zabezpečení v sadě Microsoft 365 rozpozná jen malware, který aplikace zná. Společnost Trend Micro však uvádí, že více než 95 % malwarů je neznámých, a kontrole cloudových aplikací tak můžou snadno uniknout.

Co s tím?

Kromě ochrany firemní sítě a koncových zařízení zaměstnanců (např. notebooky, firemní smartphony nebo tablety) nezapomínejte v rámci kyberbezpečnosti ani na ochranu cloudových aplikací, které ve firmě používáte.

Vhodnou ochranou je softwarové řešení Trend Micro Worry-Free Services Advanced nebo Trend Micro Worry-Free XDR, které hrozby ukryté v e-mailech zanalyzuje a odstraní. Průběžně taky kontroluje všechny firemní e-maily využívající Microsoft 365 a G suite a chrání i před pokročilým malwarem. Kromě toho poskytuje komplexní ochranu více koncových zařízení a koncových bodů najednou.

Druhou účinnou službou je Cloud App Security. Integruje se přímo do Microsoft 365, Google Workspace a dalších služeb pomocí aplikačních programovacích rozhraní (API). Zároveň zachovává všechny funkce cloudových aplikací, aniž by bylo nutné přesměrovávat e-maily nebo přenastavovat webové proxy firemního serveru.

Vodafone pomůže

Tyto služby zachycují i hrozby, které zabezpečení cloudových aplikací neodhalí. Obě taky najdete u Vodafone Business. Ten je poskytuje zákazníkům po celém Česku a mimo jiné vám pomůže i s ochranou koncových zařízení a ochranou sítě.

Pokud si nejste jistí, jaká služba je pro vás vhodná, vytvoří vám Vodafone Business nabídku na míru – tak abyste měli v rukou řešení, které vyhovuje konkrétně vám a vašim potřebám.

Podívejte se, co může Vodafone Business udělat v oblasti kyberbezpečnosti i pro vaši firmu.