FOTOREPORTÁŽ E15: Magnát Vítek ukázal, co za čtvrt miliardy udělal se závodištěm v Chuchli

Manželé Vítkovi mají ocelového žraloka, který zdobí prostor u parkurového kolbiště, zatím jen v zápůjčce.

Manželé Vítkovi mají ocelového žraloka, který zdobí prostor u parkurového kolbiště, zatím jen v zápůjčce. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Výhled na závodní dráhu ze salonku President
Terasa salonku President
Vstup do ubytovací části
Jednou z oblastí možných investic je zavlažovací systém dráhy.
Zrenovovaný sporthotel
60
Fotogalerie

Parkurové kolbiště v pražské Velké Chuchli získalo neotřelou dominantu. Sedmimetrovou ocelovou skulpturu žraloka tam představil sochař Michal Gabriel. Jde o poslední změnu, kterou areál závodiště prošel. V posledních dvou letech ho ovládá miliardář Radovan Vítek a celkem do rozvoje Chuchle Areny Praha investoval 277 milionů korun. Prohlédněte si fotoreportáž, která proměnu Chuchle dokumentuje.

Umělecký artefakt je podle ředitele sportoviště Martina Pecky první známkou toho, že areál – otevřený již v roce 1906 – nemá sloužit výhradně jen dostihovému sportu, ale i jiným druhům akcí. „Prioritou nadále zůstávají koně, nicméně v listopadu uspořádáme větší závod v orientačním běhu, později třeba i mistrovství republiky v této disciplíně,“ dodal Pecka.

Z investice 277 milionů šlo 110 milionů na vybudování nového parkurového kolbiště, které kvůli svému umístění v záplavové zóně musí být včetně tribun mobilní a do 48 hodin rozložitelné a přenositelné jinam.

Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii včetně popisků:

Na téměř dvacet milionů pak přišlo po změně majitele provozovatele dostihů vyčištění areálu a odklizení hald odpadu. „Šlo o značnou ekologickou zátěž,“ říká Pecka.

Zbytek vložených prostředků šel do renovace šaten, ustájení koní, salonků či do proměny ubytovny ve sporthotel a na rozvoj střední dostihové školy a jezdecké akademie.

Další úpravy, které by podle ředitele závodiště uvítala zejména budova hlavní tribuny, však nyní nejsou možné, podotýká Pecka. Hlavní brzdou dalších investic jsou prý problémy s pozemky.

Z celkové rozlohy 500 tisíc metrů čtverečních jich kolem devadesáti procent vlastní stát prostřednictvím firmy Dostihové závodiště Praha, která je v likvidaci. Zbytek patří společnosti Turf Praha, v níž má Vítkova rodina většinový podíl.

Michal Gabriel: Socha koně by v Chuchli byla nudná

U parkurového kolbiště se nově nachází ocelová socha žraloka. Nehodilo by se tam přece jen víc dílo s koňskou tematikou?

Taková socha by tady byla strašně nudná. Chtěl jsem se navíc vyhnout konfrontaci, ke které by došlo přítomností živých koní a porovnáváním díla s jeho předlohou. Zpodobnění žraloka navíc vzniklo už přede dvěma roky, sem se ale hodí. Představuje rychlost, dravost… Vhodný je díky svým rozměrům a malé výšce. Cokoliv vyššího by na tak rozlehlé ploše automaticky působilo jako dominanta, věž.

Jak dlouho tu žralok zůstane?

V zápujčce má být dva roky.

Pokud by si ho chtěli manželé Vítkovi koupit, kolik by stál?

Je dlouhý sedm metrů, takže sedm milionů.

Jak velkou roli hrál při vzniku díla 3D tisk?

Jako inspirace. Žralok je složen z nerezových ocelových centimetrových desek podobným způsobem, jakým funguje 3D tisk. Díky počítačovému modelování lze žraloka digitálně rozřezat na jednotlivé segmenty a máte tak k dispozici naprosto přesné výkresy, byť tento popis ohromně zjednodušuji.