Chci koupit banku v USA i ve Švýcarsku, říká miliardář Radomír Lapčík

Radomír Lapčík, Trinity bank

Radomír Lapčík, Trinity bank Zdroj: E15 Michael Tomeš

Radomír Lapčík, Trinity bank
Radomír Lapčík, Trinity bank
Radomír Lapčík, Trinity bank
Radomír Lapčík, Trinity bank
5
Fotogalerie

Největší český zprostředkovatel devizových obchodů SAB Finance zlínského miliardáře Radomíra Lapčíka letos v lednu vstoupil na pražskou burzu. Zatím se mu povedlo upsat zhruba polovinu plánovaného objemu akcií. Ty patří mezi nejdražší a tedy i nejméně obchodované na pražském parketu. Lapčík se tedy kromě výplaty mimořádné dividendy akcionářům rozhodl na začátku září pro rozdělení akcií tak, aby byly levnější a více likvidní. Kromě toho se chystá vstoupit na americký i švýcarský bankovní trh. 

Rozhodli jste se pro takzvaný split akcií SAB Finance, tedy jejich rozdělení v poměru 1:10. Udělali jste to kvůli tomu, že vaše akcie jsou druhé nejdražší na pražské burze a moc se s nimi tedy zatím neobchodovalo?

Jsme jedna ze dvou firem na pražské burze, která vyplácí dividendu dvakrát ročně, takže tím posilujeme fakt, že jsme konzervativní dividendový titul. Naše akcie je něco jako rodinné stříbro, akcionáři si ji koupí a už ji nechtějí prodat, což ale příliš neposiluje likviditu na trhu. S dividendovými akciemi se méně obchoduje. I proto jsme split provedli. Stávajících více než 10 tisíc korun za akcii je přece jen vyšší částka. Nicméně stále jsme ještě v procesu IPO (primárního úpisu akcií - pozn. red.)

Kolik se zatím povedlo upsat akcií?

Za více než 300 milionů korun, tedy zatím něco přes 10 procent hodnoty firmy. Ještě budeme upisovat. Cílem je dosáhnout objemu 20 procent.

Na začátku září jste odsouhlasili výplatu mezitímní dividendy akcionářům SAB Finance. Z jakých zdrojů pro její výplatu čerpáte?

Mezitímní dividenda je ekonomicky odvozená ze zisku společnosti za první pololetí roku 2021, jak ho potvrzuje pololetní zpráva. Jelikož česká legislativa neumožňuje výplatu dividendy na základě mezitímní závěrky, technicky provádíme výplatu z nerozděleného zisku a ostatních vlastních zdrojů společnosti. Do základního kapitálu jsme nesahali. V příštím pololetí budeme vyplácet dividendu už z letošního zisku.

Jaká jsou očekávání zisku SAB Finance pro letošní a příští rok?

Zisk před zdaněním byl 85 milionů korun za první pololetí. Plánujeme 168 milionů za celý rok. Příští rok jsme si nastavili cíl na 180 milionech.

Chystáte se také na zahraniční expanzi. Konkrétně chcete prorazit s fintechovou službou v Polsku. Jak jste s těmito plány daleko? 

Jedná se o fintechovou platformu ProStream, ve které vidíme potenciál pro další rozvoj firmy SAB Finance. Je to moderní online platforma. ProStream už běží v Česku, obchodují na něm stovky klientů. Primární útok bude na Polsko, které spolu s Velkou Británií a Německem patří mezi tři největší devizové trhy v Evropě. Pak plánujeme vstup do Velké Británie. Chceme se soustředit spíše na firemní platby než retail, na což se specializuje například Revolut. Naši společnost, kterou máme na Wall Streetu, bychom pak chtěli napojit na americký platební systém Fedwire. Zkoumáme možnosti, kterých je několik. Buď koupíme v USA banku, nebo záložnu. Světový trh s platbami a forwardem je gigantický, má objem v desítkách miliard dolarů denně.

Jakou banku v USA byste typově chtěli kupovat?

Jedině tu, kterou lze připojit na Fedwire. Některé evropské země nemají žádnou americkou banku pro platby. Americké banky se stále více soustřeďují na větší klienty a opouštějí ty menší. My bychom chtěli nabízet platby v Americe i bankám. 

Jakou roli ve vašich expanzních plánech hraje Trinity Bank?

Není nijak zapojená do mezinárodních expanzních plánů. Daří se jí výborně. Z malé banky se postupně bude stávat střední bankou. Už nyní v srpnu jsme splnili roční plán zisku. Nepocítili jsme žádný dopad covidu, máme velmi úspěšný tým financování nemovitostí. Postupujeme na základě Baťova hesla Z kapek moře, z haléřů miliony. Budeme brzy otevírat nové pobočky Trinity Bank v Ostravě a větší pobočku v Brně. Uvažujeme ještě o pobočce v Plzni a v Hradci Králové. 

Uvažoval jste také o koupi švýcarské banky. Jak jste s procesem výběru daleko?

To je můj mladický sen. Je to bližší vize než vstup do USA. 

Kolik jste ochoten za švýcarskou banku utratit? 

Bude to v rozsahu půl miliardy až miliardy korun.

Kolik máte aktuálně klientů?

Máme téměř 50 tisíc klientů, SAB Finance jich má skoro 20 tisíc, jedná se o firmy. Trinity bank má zhruba 25 tisíc klientů a FCM Bank dalších pět tisíc.

Jakou roli v celém vašem finančním portfoliu hraje maltská banka FCM Bank? Nechcete ji postupně sjednotit s vašimi dalšími aktivitami?

Ne, maltská banka žije svůj příběh. Maltský trh je o nemovitostech, což my umíme. Hodně financujeme rekonstrukce objektů, místní developery. Na Maltě je navíc malá konkurence bank, ta největší je státní, další patří církvi. Takže FCM Bank je nejvíce rostoucí bankou na Maltě. 

Jak se z vašeho pohledu změnilo financování nemovitostí za poslední rok a půl během covidové pandemie?

Čeští developeři jsou vyprodaní. Bohužel pro občany ty ceny nemovitostí vyletěly nahoru a ještě budou stoupat. V Česku se prodá úplně všechno. 

Před letošními volbami se znovu otevřelo téma možného přijetí eura. Předpokládám, že vzhledem k vašemu byznysu trváte na zachování koruny.

Ano, koruna je volatilní, dělá to, co má. Když je české ekonomice hůře, klesne a pomůže exportu. Tím podpoří zaměstnanost. Při přehřívání ekonomiky česká koruna svým posilováním vytváří tlak na větší efektivitu výroby. Je skvělé, že českou korunu máme. Bylo to vidět naposledy třeba za covidu, kdy koruna klesla a dala šanci exportérům. Rád bych připomněl politikům, kteří mluví o našem slibu přijetí eura, že náš slib byl za zcela jiné ekonomické situace v eurozóně. Státy měly nejvíce 60procentní zadluženost. Naopak dnes jižní křídlo a další země eurozóny přesahují i dvojnásobně limit zadluženosti. Je tedy otázkou, jak deficitní financování předlužených ekonomik eurozóny skončí. Evropská centrální banka přece nemůže donekonečna kupovat jihoevropské dluhopisy. Přál bych Evropské unii, aby situaci s předluženými a deficitními státy zvládla, ale teď úplně nevidím cestu. My v České republice se můžeme poučit například od Dánska, což je velmi bohatá země, která má svoji vlastní korunu. 

Co říkáte na zvyšující se úrokové sazby ČNB? Předpokládám, že vám to hraje do karet, protože se vám zvyšují výnosy z úložek v centrální bance.

Nám jde především o fungování ekonomiky. Je super, že ČNB může reagovat na inflaci na rozdíl od Evropské centrální banky. Itálie by si nikdy nemohla dovolit vyšší sazby kvůli splácení svých dluhů. Pro banky jsou budoucí dvouprocentní sazby také nevýhodné, protože zdraží hypotéky a lidé budou méně kupovat byty. Vítám vyvážený stav ekonomiky například s dvouprocentní inflací a jednoprocentními sazbami ČNB. 

Často jezdíte kromě Malty či Británie také do Dubaje. Neplánujete tam nějaký finanční byznys?

Zatím tam byznys neplánuji, protože by nám to mohlo uškodit v žádosti o přítomnost na americkém finančním trhu.

Radomír Lapčík (52)
Vystudoval Vysoké učení technické v Brně, je absolventem obchodního práva na Nottingham Trent University. V roce 1996 založil Moravský peněžní ústav – spořitelní družstvo, které v prosinci 2018 získalo bankovní licenci a od února 2019 nese jméno Trinity Bank. Je zakladatelem a největším menšinovým vlastníkem Trinity Bank, vlasntí 9,8 procenta akcií. Do jeho skupiny SAB Financial Group patří zejména firma obchodující na devizovém trhu SAB Finance a obchodník s cizími měnami SAB Corporate Finance v londýnském City. Založil nadační fond Credo, jehož prostřednictvím pomáhá rodinám s postiženými dětmi a podporuje institut manželství. Krom profese finančníka je i pedagogem na Univerzitě Tomáš Bati ve Zlíně.