Bitcoin je na tom ve skutečnosti o dost lépe, než naznačuje vývoj jeho ceny

Tvrdý postoj Pekingu vůči bitcoinu a spol. není ve světě kryptoměn novinkou.

Tvrdý postoj Pekingu vůči bitcoinu a spol. není ve světě kryptoměn novinkou. Zdroj: profimedia

Zařízení na těžbu bitcoinu
Zařízení na těžbu bitcoinu
V domácích podmínkách už se dolovat bitcoin nevyplatí. Oboru dominují komerční těžaři.
Těžba probíhá na speciálních zařízeních pojmenovaných ASIC. Jde v podstatě o úzce vyprofilované počítače.
Na jednom místě se obvykle nachází obrovské množství ASICů.
11
Fotogalerie

Peking si opět došlápl na kryptoměny. Označením všech transakcí s virtuální měnou za nezákonné okamžitě poslal cenu bitcoinu o pět procent dolů. Z technologického hlediska ale nejrozšířenější digitální mince nikdy nebyla na Číně nezávislejší. Více v aktuálním krypto-grafu týdne.

Kryptoměnové restrikce v Číně připomínají zpravodajský evergreen. Už před čtyřmi roky krátkodobě sundal cenu bitcoinu mimo jiné zákaz obchodování s bitcoinem na burzách. Další zákazy přišly letos na jaře: čínské finanční a platební instituce nesměly poskytovat služby spojené s kryptoměnami. V neposlední řadě se na černou listinu dostala těžba digitálních měn.

Poslední restrikce byly pro bitcoin potenciálně nejzávažnější, neboť Čína představovala dominantního hráče na poli jeho těžby. Kdo kryptoměnu těží, zároveň automaticky přispívá k větší kyberbezpečnosti sítě.

Pokud by čínské minery nenahradila globální konkurence, bitcoinová síť by byla výrazně zranitelnější. Se změnou podmínek se ale vypořádala obstojně. I díky rozvoji trhu s dolováním kryptoměn ve Spojených státech došlo k tomu, že bitcoinovou síť aktuálně pohání „jen“ o 30 procent nižší výkon než během jarního vrcholu. Koncem června byl tento ukazatel ve srovnání s aktuálním stavem nižší dokonce o 50 procent.

V tomto kontextu řada držitelů bitcoinů na sociálních sítích vyjadřuje údiv nad tím, proč bitcoin reagoval okamžitým prudkým pádem. Podle analytiků vývoj ceny v první řádě odráží celkovou situaci na finančních trzích.

Připomeňte si, jak velký vliv má těžba bitcoinu na životní prostředí:

„Nálada je celkem nervózní kvůli dění kolem čínské společnosti Evergrande či postojí amerického regulátora, který vyšetřuje praxi půjčování digitálních mincí za úrok. Jinak ale čínští regulátoři byli vždycky ve svých postojích extrémní a jejich aktuální stanoviska nejsou nová, neboť podobné zákazy už v minulosti vydali opakovaně,“ uvedl pro CNBC Vijay Ayyar ze singapurské kryptoburzy Luno.

„Krok čínské centrální banky ještě více odsouvá kryptoměny v největší komunistické zemi do šedé zóny. Dosud se ale žádné zemi nepodařilo kryptoměny z ekonomiky zcela odstranit. Z jejich decentralizované podstaty to ani nelze," míní ředitel Bit.plus Martin Stránský. 

Vývoj hashrate (výpočetního výkonu) připojeného do bitcoinové sítě (jednotky exahash za sekundu)

„V příštích dnech to bude znamenat výkyv cen bitcoinu či etheru směrem dolů, nicméně trh si podle mého názoru na situaci velmi rychle zvykne,“ dodal Stránský.

Sociální síť Twitter včera oznámila, že umožní uživatelům posílat si spropitné prostřednictvím bitcoinu. Firma také oznámila, že testuje funkci, která by umožňovala ukazovat na její sociální síti jejich sbírky nezaměnitelných tokenů (NFT).

Jak vypadá těžba bitcoinu v praxi: