Roman Sklenák: Urážky šéfa ANO bychom měli oplácet. Ale ne stejnou mincí

Roman Sklenák se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD

Roman Sklenák se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD Zdroj: CTK

Zleva Alena Gajdůšková, Bohuslav Sobotka, Roman Sklenák, Milan Štěch, Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek a Martin Starec sledovali ve volebním štábu ČSSD průběžné výsledky senátních a komunálních voleb.
Poslední rozloučení s expremiérem Stanislavem Grossem: ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák (vpravo)
Roman Sklenák (ČSSD)
Roman Sklenák (ČSSD)
5
Fotogalerie

Sociální demokracie nyní podle šéfa jejího poslaneckého klubu Romana Sklenáka připravuje strategii a program pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce.

„Je potřeba mít silná témata a vzbuzovat emoce, které voliče zmobilizují. Musíme se připravit na to, že kampaň bude ze strany některých subjektů velmi agresivní,“ říká. Rozhodně je proti návrhu hejtmana Jiřího Zimoly oddělit post premiéra a předsedy strany s tím, že lídrem by byl někdo jiný než Bohuslav Sobotka.

ČSSD chce podle premiéra Sobotky lépe prezentovat práci svých ministrů veřejnosti. To byl podle něho hlavní důvod výměny Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka. Co kdybyste se důrazněji vymezovali vůči Andreji Babišovi, který v poslední době všechno, co Sobotka řekne, otočí proti němu?

Je pravdou, že se Babiš snaží z každého tématu vytřískat body a nedělá mu při tom problém měnit své názory o sto osmdesát stupňů. A před volbami to bude ještě gradovat. Snaží se tradiční pravolevou linii politického souboje vklínit mezi nové subjekty a původní politické strany, tedy mezi ANO a ty ostatní. Proto útočí na všechny.

Neměli byste mu facky vracet?

Zdá se, že pro část voličů je tato pružná politika s osobními útoky přitažlivá, a pokud na ni nereagujeme, soudí se, že má Babiš pravdu. Musíme na ni reagovat, ale nebudeme se chovat stejně. Sociální demokracie je tady sto třicet let a my si nemůžeme dovolit zásadně měnit její politiku. Na rozdíl od ANO chceme zůstat pro voliče čitelní, držet se programu a plnit ho. Chceme, aby lidé dokázali předvídat naše kroky, aby věděli, jak se postavíme k jednotlivým tématům, která přináší doba. To o některých hnutích určitě neplatí, což je důvod, proč dříve či později skončí. Podobných uskupení tady bylo už několik a všechna postupně zanikla. Faktem ale je, že neměla tak silné finanční a mediální zázemí.

Leckdo může získat dojem, že vám v boji s Babišem dochází dech.

Od počátku tohoto volebního období jsme se soustředili na výsledky. Přestože jsme získali jen dvacet procent hlasů, což bylo považováno za neúspěch, sestavili jsme vládu a obsadili pozice premiéra i předsedy Poslanecké sněmovny. A hlavně jsme uzavřeli takovou koaliční smlouvu, do níž jsme vměstnali téměř celý náš volební program. Pak jsme se soustředili na to, aby se plnil, což se nám podařilo.

Jenže zatímco realizujete program, ANO sbírá hlasy i levicových voličů, jak ukázaly krajské volby. Čím si vysvětlujete, že vaše snahy nezabírají?

Voliči obecně slyší na nabídku změny, i když k ní nemají důvod. A účinná je také negativní kampaň. Andrej Babiš, byť je už etablovaným politikem, se jako tato změna prezentuje a také se více zaměřuje, byť mnohdy nepřímo, na útoky proti nám. Ty navíc prezentuje jako někdo, komu bylo ublíženo, proti komu se všichni spikli. A urážkám a lživým obviněním se těžko vzdoruje. Když jsme nedávno upozornili na nedostatky na ministerstvu dopravy, Babiš nás obvinil, že se chceme zbavit jejich ministra Ťoka, abychom mohli v rezortu dělat kšefty. Absurdní.

Proč nutíte koaliční partnery, aby i oni vyměnili některé ministry, když na ně nemáte páku?

Nevnímám to tak, že je k výměně nutíme. Výzva premiéra, aby o tom přemýšleli, je zcela na místě. Některá ministerstva, jako je právě doprava řízená ANO, rozhodně nefungují optimálně, a pokud předsedové koaličních stran změny nechtějí připustit, přebírají za práci svých ministrů plnou odpovědnost.

V čem by se ČSSD měla změnit? Jakou vizi a program nabídnout, aby měla dobrý výsledek ve sněmovních volbách?

Hlavně by neměla dělat chyby. Třeba minulý týden se někteří naši poslanci připojili k normalizačnímu návrhu komunisty Zdeňka Ondráčka obnovit trestný čin hanobení prezidenta republiky. Přitom jsme domluveni, že každou zákonodárnou iniciativu projedná před jejím podáním výbor poslaneckého klubu, což se v tomto případě nestalo. Když část straníků něco podporuje, a část naopak odsuzuje, jsme pro voliče nečitelní. Musíme naši politiku lépe prezentovat a vysvětlovat. Dlouhodobě hájíme zaměstnance, rodiny s dětmi, seniory, zdravotně postižené. Myslím, že jsme pro ně v tomto volebním období udělali hodně. Každoročně jsme zvyšovali minimální mzdu a přidávali na platech ve veřejném sektoru. Tím jsme tlačili na růst mezd i v soukromé sféře. Rodinám s dětmi jsme výrazně snížili daně z příjmů. Rostou také důchody, což je jednoznačně zásluha ČSSD.

Co nová vize, program?

Vedeme diskuzi, začínáme sestavovat volební program a samozřejmě i volební strategii. Stále klesající volební účast signalizuje, že je potřeba mít silná témata a před volbami vzbudit emoce, které voliče zmobilizují. Musíme se připravit na to, že kampaň bude ze strany některých subjektů velmi agresivní, budou přibývat osobní útoky. Ukázalo se to už v krajských volbách.

Bude mít Bohuslav Sobotka na březnovém sjezdu ČSSD protikandidáta?

Myslím, že ne a byl bych rád, kdyby neměl. Podle mého názoru lepšího kandidáta nemáme. Ale musíme mu pomáhat, ne okopávat kotníky.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola navrhuje, aby ČSSD oddělila post premiéra a předsedy strany s tím, že do voleb by ji vedl někdo jiný než Sobotka. Váš názor?

Myslím, že udělat takový manévr půl roku před sněmovními volbami by byla obrovská chyba. Když už s tímto návrhem Zimola přišel, měl také prozradit jméno svého kandidáta na nového předsedu a lídra do voleb. Bez toho nemá diskuze, kterou vyvolal, smysl. Jen nás všechny oslabuje.

Premiér zdůvodnil výměny dvou ministrů za ČSSD snahou o větší dynamiku vlády. Mimo jiné řekl, že co exekutiva nepošle do parlamentu ještě letos, nemá už šanci na schválení. Takže jaké návrhy kromě státního rozpočtu budete jako poslanci projednávat?


Prvním bodem příští schůze je Senátem vrácená novela zákona o střetu zájmů. Je velmi důležité, aby byla přijata. Schvalovat bychom měli i ústavní změnu rozšiřující kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu nebo normu, která dále zvyšuje daňové slevy pro rodiny s dětmi. Sledovaný je také protikuřácký zákon. Předpokládám, že projde, veřejnost to od nás očekává.

Jak se postavíte k Senátem upravené normě o střetu zájmů, který by firmám ministrů zakazoval ucházet se o veřejné zakázky a čerpat dotace? Původní návrh počítal už s lednem, senátoři ale chtějí platnost posunout na září.

Účinnost není nejdůležitější, senátoři měli navíc k úpravě své důvody. Budeme hlasovat pro obě verze, tedy jak pro původní, tak pro upravenou. Nejprve se bude projednávat senátní předloha, kde stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců. Pokud by se nenašla, hlasovali bychom pro původní verzi, kde je však potřeba stojedničková většina.

Proti bude opět hnutí ANO Andreje Babiše. Očekáváte další střet?

ANO zákon kvůli svému předsedovi odmítá, ale on se bude vedle Andreje Babiše vztahovat na dalších třicet pět tisíc veřejných funkcionářů. Jde o klíčovou protikorupční právní normu a byla by velká škoda, kdyby nebyla přijata.

Co zákon o sociálním bydlení, který z pohledu vaší strany patří mezi klíčové? Stihne ho vláda poslat do sněmovny včas?


Na poslední koaliční radě se ukázalo, že se na něm s partnery stále neshodujeme. Vzhledem k tomu, jak málo je času, je potřeba urychlit vypořádání připomínek. Pokud se nám to v řádu několika málo týdnů nepodaří, tak je jeho přijetí ohroženo.

Kde jsou třecí plochy?

Zejména v postoji starostů, kteří se obávají, že jim zákon přinese problémy, a také v náhledu některých politiků, kteří by intervenci státu chtěli zaměřit trochu jiným směrem. Je to složitá předloha a předpokládám, že ji ani vláda hned napoprvé nepřijme. Navíc je proti ní i opozice. Přitom je velmi potřebná, protože má zabránit kšeftování s chudobou. Stát jen letos vynaloží na příspěvky a doplatky na bydlení 12 miliard, částka se rok od roku zvyšuje. Smyslem je pomáhat těm, kteří si bydlení vlastními silami nedokážou pořídit či udržet, a nikoli umožňovat podnikavcům s ubytovnami, aby se na takových lidech přiživovali. Nutno říci, že na řešení této problematiky si vylámaly zuby i předchozí vlády. Podle mě bude třeba nalézt kompromis, který půjde naproti Svazu měst a obcí, tedy starostům, kteří mají nejvíce výhrad. Jinak zákon spadne pod stůl, což by byla škoda. Další vláda by opět začínala od nuly.