ANO: Trest za hanobení prezidenta nově nechceme

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji: Zavítal i do nošovického pivovaru (listopad 2016)
Bronislav Schwarz ve Sněmovně během hlasování o vydání k trestnímu stíhání
Zeman: „Že jsem jako Trump? To není urážka, ale ocenění!“
Miloš Zeman coby premiér v Číně v roce 1999
Prezident Miloš Zeman na tiskovce na závěr návštěvy Moravskoslezského kraje s hejtmanem Novákem
12
Fotogalerie

Předsednictvo ANO se distancovalo od návrhu novely o obnově trestného činu veřejného hanobení prezidenta. Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že návrh by vrátil Česko o 27 let zpět. Někteří ze šesti desítek poslanců v reakci na to možná odvolají svůj podpis pod poslaneckou novelou. Jsou tomu nakloněni spíše zákonodárci ANO, oslovení sociální demokraté to neplánují.

Pod poslaneckou iniciativou byly podpisy poslanců vládního ANO a ČSSD a opozičních KSČM a Úsvitu. Předsednictvo ANO dnes přijalo usnesení, kterým se od návrhu distancuje. "Je to zákon protiústavní, je to potírání svobody slova a demokracie. My se nemůžeme vracet k zákonům, které jsme tu měli za komunistického režimu," řekl novinářům vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Na základě tohoto usnesení je připraven svůj podpis odvolat poslanec ANO Bronislav Schwarz. Předlohu podpořil, protože mu obecně vadí, když někdo uráží prezidenta. Schwarzův kolega z klubu Vlastimil Vozka o usnesení vedení ANO nevěděl a zapochyboval o tom, zda bude přijatelné pro všechny signatáře předlohy z této frakce. ČTK ale řekl, že svůj podpis po poradě dalšími podepsanými poslanci z klubu ještě jednou zhodnotí.

O stažení podpisu neuvažuje další signatář za ANO Bohuslav Chalupa ani poslanci ČSSD Marie Benešová, Jaroslav Zavadil a Stanislav Huml. A to navzdory tomu, že předseda ČSSD návrh označil za extrémní. Podobné aktivity podle Sobotky budou před volbami přibývat. "Cílem těchto návrhů většinou je zazářit jako kometa, získat v danou chvíli mediální pozornost a pak se opět ponořit zpět do té hromady návrhů v Poslanecké sněmovně, kde v klidu vyčkají na to, až spadnou pod stůl, až skončí volební období," řekl dnes novinářům Sobotka.

Pokud by návrh na obnovu trestného činu hanobení prezidenta republiky schválili poslanci, zřejmě by narazil v Senátu.

Znovuzvolený předseda horní komory Parlamentu Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že takový návrh by Senát neschválil. Soudí, že novela trestního zákoníku do Senátu ani nedorazí. Štěch ale dnes novinářům také řekl, že mu vadí hanobení státních symbolů.

Organizace Amnesty International považuje obnovení trestů za hanobení hlavy státu za krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova. Prezidentovi je v ČR poskytnuta dostatečná právní ochrana, uvedla tato organizace v prohlášení.