U lidovců mi chybí mladý drzý člen, co by dal straně dynamiku, říká Cyril Svoboda

Cyril Svoboda

Cyril Svoboda Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Poradce Andreje Babiše a bývalý šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda se kriticky vyjádřil ke kandidátům na předsedu strany. „Je to smutek,“ řekl Svoboda pro Blesk Zprávy k dopisům, které adepti na nejvyšší post sepsali straníkům. Nic nového podle něj nepřináší. Svobodovi podle jeho slov chybí člověk, který by dal straně dynamiku. Tedy kromě Jiřího Čunka, který zatím svou kandidaturu na předsedu neoznámil, ale může s ní ještě vyrukovat. Ke straně se stoletou historií je kritický i on.

KDU-ČSL si za 100 let existence vybudovala na české politické scéně tradici. A také početnou členskou základnu, která čítá 25 tisíc lidí. Po komunistech jde v počtu stranických legitimací o druhou nejsilnější partaj v Česku. „To, že strana byla mimo Sněmovnu, a nedošlo k tomu, že by lidé nějak houfně vraceli legitimace, ukazuje sílu naší základny,“ pochvaluje si bývalý předseda strany Cyril Svoboda.

Jenže podle Svobody ani velká základna všechny problémy řešit nedokáže. Strana se prý nedovede vypořádat s nástupem různých hnutí, ať už se jedná o ANO, SPD nebo Piráty. „My po základně můžeme chtít podporu, ale dát dynamiku té straně, to je věcí lídrů. Budoucnost musí být zakořeněna v tom, že si vím rady s tím, co je nové,“ upozornil.

„Politická strana vede zápas o politická témata. Mám obavu, že někteří naši představitelé řeší více otázky mravní nežli otázky politické,“ narazil Svoboda na to, jakým způsobem podle něj probíhá práce lidovců v opozici. „Je vidět, že negativní osobní kampaň žádné body nepřináší,“ dodal.

„Jsou určité momenty, kdy mlčet nelze,“ brání se kritice místopředseda strany a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. „Ale nemá se to stát hlavním programem, což se i v případě KDU-ČSL za poslední rok trochu stalo,“ přiznal i on.

Podle Jurečky se ale už lidovci snaží věnovat daleko více politické rovině sporů s vládou. „Když bylo hlasování o nedůvěře vlády, tak vyjádření poslanců KDU-ČSL byla ve věcné rovině, byly to věci, které souvisely vyloženě s činností vlády,“ připomněl.


Celý rozhovor najdete na webu blesk.cz >>>