Zeman přijal demisi Sobotkovy vlády, ten ji jako první premiér nepřišel oznámit osobně

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem.
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman dnes přijal demisi vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL pověřil Zeman prozatímně výkonem funkce do jmenování nové vlády. Andreje Babiše (ANO) se chystá Zeman jmenovat předsedou vlády tuto středu odpoledne, jeho menšinový kabinet o týden později.

Sobotkova vláda podala demisi minulou středu v návaznosti na konec ustavující schůze nově obsazené Poslanecké sněmovny. Kabinet už po říjnových volbách omezil svou činnost a soustředil se na neodkladné záležitosti či evropskou agendu. Přesto se ministři ještě jednou v demisi sejdou, poslední zasedání svolal Sobotka na středu 6. prosince.

Dnešní přijetí demise nezvykle neprovázela ceremonie na Pražském hradě. Sobotka je prvním premiérem od vzniku samostatné České republiky, který nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně, ale o demisi informoval prezidenta dopisem.

Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se ještě vyhrotily letos v květnu. Při sporu o setrvání Babiše na ministerstvu financí Zeman přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci. Zeman dnes po setkání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem řekl, že nezná premiéra, který jeden týden podá demisi a druhý den si to rozmyslí. "Již tehdy jsem mu poděkoval za veškerou vykonanou práci a nevidím důvod, proč tento rituál vykonávat znovu," uvedl Zeman.

Sobotka dnes novinářům řekl, že dopis považoval za nejrychlejší způsob, jak vytvořit dostatečný časový prostor pro ustavení nové vlády. Nemrzí ho, že s dokumentem na Hrad nepůjde. "Je to jednoduché, vláda jednala na základě ústavy. Já se snažil ty čtyři roky jednat na základě ústavy a abychom ústavu chránili. Je důležité, aby takto jednaly i všechny další vlády po nás," uvedl.

Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je třetí, které se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období. Předtím čtyřletý mandát dokončily kabinety pozdějších prezidentů Václava Klause (1992-1996) a Miloše Zemana (1998-2002).

Zeman jmenuje Babiše na Pražském hradě premiérem ve středu ve 13:00. Od čtvrtka se pak bude scházet s ministerskými nováčky, kterých by v Babišově vládě mělo být devět. Pokračovat ve vládě bude pět ministrů Sobotkova kabinetu za ANO. Všichni členové budoucí vlády se v pondělí sešli v sídle hnutí ANO, zabývali se rozpočtem, programovým prohlášením či možnými změnami v jednacím řádu vlády. První oficiální jednání nové vlády by se mělo uskutečnit příští středu hned po jmenování.