Oxfordská univerzita dostala miliardy na výzkum etiky umělé inteligence

Univerzita v Oxfordu

Univerzita v Oxfordu Zdroj: Angel Xavier Viera-Vargas CC BY-ND 2.0

Codrington Library, Oxford, Velká Británie
Univerzita v Oxfordu
3
Fotogalerie

Americký miliardář Stephen Schwarzman daroval Oxfordské univerzitě 150 milionů liber (4,3 miliardy korun) na výzkum etických aspektů využívání umělé inteligence. Informuje o tom na svém webu americká televize CNN. Podle ní je to největší dar, jaký kdy tato britská vysoká škola dostala za poslední stovky let.

Peníze budou sloužit na financování střediska humanitních věd, které ponese Schwarzmanovo jméno a zastřeší obory jako je angličtina, historie, filozofie a podobně. Součástí centra bude i nový institut pro etiku v umělé inteligenci, který se bude zabývat etickými důsledky používání umělé inteligence a dalších nových technologií. Zahájit provoz by měl v roce 2024.

Dvaasedmdesátiletý zakladatel investiční firmy Blackstone je podle žebříčku agentury Bloomberg 82. nejbohatším člověkem na světě. Jeho čisté jmění je odhadováno na 15,2 miliardy dolarů (347 miliard korun). Univerzitám z celého světa dává dary pravidelně, například jeho alma mater, Yaleova univerzita, od něj v roce 2015 dostala 150 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

Výzkum umělé inteligence podpořil Schwarzman už dříve, když od něj Massachusettský technologický institut (MIT) loni obdržel 350 milionů dolarů (osm miliard korun).

Kvůli rychlému vzestupu umělé inteligence a strojového učení se množí výzvy k prozkoumání dopadů takového vývoje na společnost. Někteří experti upozorňují na možné zneužití technologie. Šéf Tesly Elon Musk v roce 2017 dokonce varoval, že soupeření zemí o dominanci v této oblasti by mohlo vyvolat třetí světovou válku, píše CNN.

Magazín E15 „Jak uspět v digitální době“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15