Počet světových miliardářů loni vzrostl o desetinu. Navíc zbohatli

Nejbohatší člověk na světě Jeff Bezos

Nejbohatší člověk na světě Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Podnikatel a majitel holdingové společnosti PPF Group Petr Kellner.
Daniel Křetínský
Premiér Andrej Babiš odjíždí ze summitu EU
4
Fotogalerie

V minulém roce se světovým dolarovým miliardářům dařilo, když podle studie společnosti Wealth-X o populaci světových miliardářů vzrostl nejen jejich počet, ale zvýšila se rovněž souhrnná hodnota jejich majetku. Konkrétně se zvýšil počet světových miliardářů o 8,5 procenta na 2825. Hodnota jejich majetku vzrostla o asi desetinu na 9,44 bilionu dolarů. Pro představu: tato částka by stačila na financování českého státu na více než 116 let.

Podle současného kurzu, kdy jeden dolar stojí 22,24 koruny, by v České republice a na Slovensku bylo podle propočtů magazínu E15 Premium celkem patnáct dolarových miliardářů, přičemž o rok dříve jich bylo o jednoho méně. V jejich čele je vládce skupiny PPF Petr Kellner, kterého následuje premiér a zakladatel holdingu Agrofert Andrej Babiš. Na třetí pozici je hlavní akcionář Energetického a průmyslového holdingu a zároveň spolumajitel vydavatele deníku E15 Daniel Křetínský.

Suverénní lídr

Za zvýšením populace světových miliardářů a jejich jmění stojí několik faktorů. „Nejbohatší lidé planety drží akcie firem. Při růstu finančních trhů se zvyšuje i jejich majetek,“ uvádí Tomáš Končický ředitel české pobočky privátního bankovního domu Bank Gutmann. Růst burz byl způsoben tiskem peněz centrálními bankami, což pomohlo vylepšit náladu mezi investory a jejich chuť riskovat. Zároveň však podle studie problémy světové ekonomiky podpořily zájem o bezpečná aktiva.

Nejrychleji rostl počet dolarových miliardářů v Asii, a to o dvanáct procent na 758. Severní Amerika pak zaznamenala nejrychlejší růst v hodnotě majetku o téměř čtrnáct procent na 3,5 bilionu dolarů. Nejvíce světových miliardářů ale stále žije v Evropě, kde je jich 847. Jejich majetek činí 2,4 bilionu dolarů.

Dominantní „miliardářskou zemí“ světa zůstávají Spojené státy americké, kde je 788 miliardářů s majetkem 3,4 bilionu dolarů. Následuje je Čína s 342 miliardáři a Německo s miliardářskou populací o počtu 153. Patnáct zemí, kde je nejvíce miliardářů, jsou domovem více než tří čtvrtin všech globálních boháčů, kteří kontrolují osmdesát procent celkového bohatství této globální smetánky.

Zásadní změna

Letos se nicméně složení světových miliardářů výrazně promění kvůli koronavirové pandemii. „Obor v tuto chvíli určuje úspěšnost podnikatele. Restaurace nebo zásilková služba mohou být stejně kvalitně řízeny, ale do restaurace nyní nikdo jít nemůže, zatímco zásilkové služby nestíhají,“ uvádí k dopadům pandemie Končický. 

Mezi vítěze tak patří jednoznačně technologie. „Je to tak. Ale už jsem zaregistroval, že i některé IT firmy na Slovensku zkrachovaly kvůli covidu, což je způsobeno hlavně tím, že byly navázány na sektory, které velmi utrpěly,“ potvrdil  hlavní akcionář slovenského antivirového kolosu Eset Miroslav Trnka.

Během jarní vlny koronavirové krize se podle studie Wealth-X počet dolarových miliardářů z technologií zvýšil do konce května o více než osm procent a jejich jmění dokonce vyskočilo o téměř osmnáct procent. Mezi další úspěšné miliardáře patří podnikatelé v pojišťovnictví, službách pro firmy a spotřebitele nebo zdravotnictví. 

Naopak na opačném konci podle zmíněné studie stojí letectví a zbrojní průmysl, kde se počet miliardářů snížil o 16,6 procenta, přičemž hodnota majetku se doslova zřítila o 53,7 procenta. Nedařilo se však ani boháčům podnikajícím v oděvním průmyslu nebo médiích. „Složité období prožívají společnosti v cestovním ruchu, gastronomii a automobilovém průmyslu,“ dodává Končický. 

Aktuální vydání magazínu E15 Premium Elita byznysu si můžete objednat na iKiosek.cz>>>

Video placeholde
Nejbohatší Češi v roce 2020 poprvé v novodobé historii zchudli • E15