Boeing chce pro Ukrajinu vyrobit levné dálkové střely. Dokáže je dodat už na jaře

Americký raketomet M142 systému HIMARS během cvičení v Lotyšsku

Americký raketomet M142 systému HIMARS během cvičení v Lotyšsku Zdroj: Reuters

Spojené státy zvažují návrh společnosti Boeing, která chce pro potřeby ukrajinské armády vyrobit nové střely, které by Ukrajincům umožnily zasáhnout ruské cíle mnohem dále za frontovými liniemi než dosud, a přitom neobsahovaly žádné extrémně drahé a obtížně dostupné komponenty.

Válka na Ukrajině trvá už přes devět měsíců, armádní sklady USA a dalších spojenců Kyjeva se za tu dobu značně vyprázdnily. Washington proto nyní hledá způsob, jak vyhovět dalším žádostem Ukrajiny o poskytnutí zbraní, pokud možno takových, které by jí umožnily zasáhnout ruské cíle dále za bojovými liniemi. Boeingem nabízená střela, označovaná jako GLSDB, je jedním z řady návrhů, jak situaci řešit, píše agentura Reuters.

GLSDB by Boeing dokázal Ukrajině dodat už na jaře 2023. Nová zbraň by vznikla složením malé bomby GBU-39 s raketovým motorem M26. Obou komponentů má americká armáda ve svých skladech dostatek a případná výroba dalších je relativně levná.

Boeing se ke zprávě odmítl vyjádřit. Mluvčí amerického ministerstva obrany Tim Gorman návrh Boeingu také nekomentoval, připustil ale, USA a spojenci nyní zvažují, jaké zbraňové systémy by Ukrajině nejvíce pomohly.

Jaderné zbraně ve světě. Kdo jimi disponuje a kde jsou rozmístěné

Video placeholde
• Videohub

Dolet nové střely má činit 150 kilometrů, zatímco munice do amerických raketometů HIMARS, kterou má nyní Ukrajina podle dostupných informací k dispozici, zasáhne cíle nanejvýš 80 kilometrů vzdálené. USA přitom dosud odmítaly požadavky Kyjeva na poskytnutí raket schopných zasáhnout vzdálené cíle, nevyhověly například dřívější ukrajinské žádosti o rakety ATACMS s doletem 300 kilometrů.

Střely GLSDB vyvíjí Boeing spolu se švédským Saabem přinejmenším od roku 2019. „V nejbližší době očekáváme první objednávky,“ prohlásil v říjnu šéf Saabu Micael Johansson. GLSDB je naváděná GPS, dokáže překonat některé druhy elektronického rušení naváděcího systému a může být využita například proti obrněným vozidlům, uvádí Saab. GLSDB lze odpalovat pomocí systému HIMARS i houfnic M270. Obě již má Ukrajina ve svém arzenálu.

Společnost Lockheed Martin se mezitím snaží zdvojnásobit tempo výroby raketometů HIMARS na 96 odpalovačů za rok, brzdí jej v tom ale nedostatek lidí na pracovním trhu a problémy u některých dodavatelů. Tempo výroby samotných střel HIMARS činí 4600 ročně. Ukrajina jich podle analýzy Reuters dostala už více než pět tisíc.

Armáda USA také usiluje o zvýšení výroby standardních dělostřeleckých nábojů kalibru 155 mm. Dosud Pentagon trval na tom, aby se tato munice vyráběla jen ve vládou vlastněných závodech. Nyní se uvažuje o tom, že by je mohli vyrábět i externí dodavatelé, uvedl minulý týden Pentagon.