Na Ukrajině operují protivzdušné systémy NASAMS. Zasáhnou cíl vzdálený až 30 kilometrů

Systém protivzdušné obrany NASAMS

Systém protivzdušné obrany NASAMS Zdroj: profimedia.cz

Systém protivzdušné obrany NASAMS
Systém protivzdušné obrany NASAMS
3
Fotogalerie

Systém protivzdušné obrany NASAMS je určen k ničení všech typů vzdušných cílů - od stíhacích letadel, přes bitevní vrtulníky, drony až po leteckou munici. V současnosti jej v Evropě používají například armády v Litvě, Nizozemsku či Španělsku. Ukrajinské armádě je v současné válečné situaci slíbil dodat Washington v rámci vojenské pomoci v hodnotě až jedné miliardy dolarů.

Výrobcem protivzdušného systému obrany středního až dlouhého doletu NASAMS je norská společnost Kongsberg Defense & Aerospace. První verze systému se začala vyrábět na základě tendru americké armády v roce 1994, do provozu pak byla uvedena v o čtyři roky později. 

Systém NASAMS obsahuje 3D radiolokátor AN/MPQ-64F1 Sentinel, elektro-optický systém MPS500, řídící pracoviště a šestinásobná odpalovací zařízení umístěná na vozidle nebo na přívěsu. Kromě toho může odpalovat několik typů střel, například AIM-9X Sidewinder nebo IRIS-T. Nejčastěji používané jsou však střely AMRAAM, které by na Ukrajinu měla dodat Velká Británie.  

NASAMS a modernizace

V roce 2006 byla norskému královskému letectvu předána vylepšená verze systému nazvaná NASAMS 2. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma verzemi je použití datového okruhu Link 16 u systému NASAMS 2 a také lepší pozemní radar. Kompletní baterie NASAMS 2 se skládá z 12 raketometů LCHR, z nichž každý nese šest střel AIM-120 AMRAAM, osmi modernizovaných radarů AN/MPQ-64F1 Sentinel, jednoho centra řízení palby CTOC, jednoho elektro-optického kamerového vozidla MSP500 a jednoho vozidla „Tactical Control Cell“ (TCC).

V posledních letech je ve vývoji také systém NASAMS 3, jenž byl k prvním zkušebním střeleckým zkouškám nasazen v roce 2019.

Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?

Video placeholde
• Videohub