Orbán má před volbami problém: sankce ohrožují elektrárnu Paks

Nad osudem jaderné elektrárny Paks se kvůli sankcím vznáší otazník.

Nad osudem jaderné elektrárny Paks se kvůli sankcím vznáší otazník. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Barna Rovacs - Wikimedia Commons

Nad osudem jaderné elektrárny Paks se kvůli sankcím vznáší otazník.
Nad osudem jaderné elektrárny Paks se kvůli sankcím vznáší otazník.
Nad osudem jaderné elektrárny Paks se kvůli sankcím vznáší otazník.
Jaderná energetika v Německu má letos skončit, stále však existuje možnost odkladu exitu.
Jaderná energetika v Německu má letos skončit, stále však existuje možnost odkladu exitu.
6
Fotogalerie

Zatímco většina zemí Evropské unie hledala cesty k vymanění z energetické závislosti na Rusku, maďarský premiér Viktor Orbán to v úmyslu rozhodně neměl. Věřil, že mu přátelství s Moskvou, které nepoškodila ruská invaze na Ukrajinu, pomůže k levnému plynu i jádru. Jenže západní sankce jeho záměry ohrožují. V maďarských médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že se ruský Rosatom kvůli nepříznivým okolnostem chystá vycouvat z projektu rozšíření jaderné elektrárny Paks.

Orbán očividně stál o to, aby zpožděný projekt nabral jasnější kontury ještě před volbami, které se uskuteční v neděli. „Rosatom už připravuje půdu pro skutečnou, viditelnou, velkolepou stavbu. Chceme, aby se projekt dostal do fáze založení (stavby) už v letošním prvním pololetí,“ tvrdil na počátku roku v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Web 24.hu ale tento týden s odkazem na ruské zdroje a šéfa Rosatomu Alexeje Lichačeva uvedl, že firma chce z projektu odstoupit z důvodu vyšší moci. Rosatom ale tyto informace posléze oficiálně popřel a maďarské úřady se na dotazy médií nechtěly vyjádřit.

Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: „Poslouchej, Viktore.“

Video placeholde
• Videohub

„Rosatom nezaslal maďarské vládě žádné dopisy ohledně záměru stáhnut se z projektu Paks-2. Realizace projektu pokračuje v souladu s podepsanými dohodami. Práce pokročily podle harmonogramu projektu,“ citoval server IntelliNews vyjádření firmy.

Potíže ruských bank a strach z nezájmu západních firem

Server ale podotýká, že projekt tak či onak čekají kvůli sankcím potíže. Maďarská vláda podepsala nestandardní dohodu o výstavbě dvou bloků v jaderné elektrárně Paks za pomoci ruské půjčky v roce 2014. Kontrakt má hodnotu 12,5 miliardy eur a Budapešť počítala s ruskou mezistátní půjčkou deseti miliard eur.

Finance by měla poskytnout Vněšekonombank (VEB), která se ovšem dostala na unijní sankční seznam. Podle dalšího zdroje se na projektu podepisují potíže Sberbank, jelikož v bance měla uložené peníze maďarská pobočka divize Rosatomu Atomstrojexport.

Jeden ze subdodavatelů už údajně propustil některé zaměstnance a další si stěžují na zpožděné výplaty, napsal web RTL.hu. Navíc nyní hrozí riziko, že se na výstavbě nebudou chtít podílet západní firmy. Například kontrakt na turbíny pro nové bloky vyhrála v roce 2018 maďarská pobočka GE. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!