Reportáž z polsko-ukrajinské hranice: Uprchlíků bude přibývat, region však situaci zvládá

Uprchlíci na hranici v Medyce, úterý ráno.

Uprchlíci na hranici v Medyce, úterý ráno. Zdroj: Lukáš Vojáček, E15

Uprchlíci na hranici v Medyce, úterý ráno.
Uprchlíci na nádraží.
Uprchlíci na nádraží.
Uprchlíci v Medyce pálí oblečení, aby se zahřáli.
Uprchlíci na hranici.
26
Fotogalerie

Už týden čelí Ukrajina ruské agresi, jejíž rozsah šokoval celý svět. Zřejmě nejzávažnější vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války citelně doléhá také na pohraniční regiony sousedních států. Od začátku útoku již opustilo Ukrajinu více než 670 tisíc uprchlíků. Z toho přibližně 450 tisíc osob zamířilo do Polska. Tamní úřady, bezpečnostní složky a dobrovolníci však zatím zvládají situaci velmi dobře.

Při příjezdu do Přemyšlu, polského města vzdáleného asi dvanáct kilometrů od hranice s Ukrajinou, by člověka ani nenapadlo, že v sousední zemi probíhají zuřivé boje. Veřejná doprava funguje bez problémů, obchody jsou normálně otevřené, hotely, restaurace a kavárny plné lidí. Snad až na zvýšenou přítomnost polských i zahraničních novinářů se neděje nic zvláštního. 

Na parkovišti před jedním ze supermarketů v centru města je stanoviště, na které autobusy svážejí válečné utečence od hranic. Čekají na ně humanitární pracovníci a dobrovolníci, kteří jim zadarmo poskytují jídlo, vodu, oblečení, deky či zdravotnickou péči. Mnoho řidičů s mezinárodními poznávacími značkami včetně těch českých postává poblíž a nabízí prchajícím lidem odvoz do dalších polských měst, případně i do Německa a České republiky.      

Pomáhají i místní podniky

„Uprchlíci z Ukrajiny většinou zůstávají v Přemyšlu jeden až dva dny. Poté odjíždějí pryč za přáteli a příbuznými. Město pro ně zajistilo vše potřebné,“ potvrdil deníku E15 starosta Přemyšlu Wojciech Bakun. Ekonomiku města podle něj přívaly utečenců nijak nenarušují. 

„Veškeré náklady na humanitární pomoc hradí dárci a polská vláda. I zdejší firmy se aktivně zapojují do řešení krizové situace. Stále více podnikatelů nabízí příchozím práci,“ tvrdí Bakun. Obyvatelé prý nemají s přítomností Ukrajinců nejmenší problém. Už před invazí jich v šedesátitisícovém městě žilo zhruba dva a půl tisíce. 

Obavy z toho, že by se konflikt mohl rozšířit i na polské území starosta nemá. „Zatím tomu nic nenasvědčuje, naši občané jsou v naprostém bezpečí,“ ujišťuje Bakun.

Mráz a deprese

Trochu odlišná atmosféra panuje na hraničním přechodu u obce Medyka. Právě přes něj momentálně proudí většina utečenců z Ukrajiny. Někteří přijíždějí  vlastními automobily, mnozí však přicházejí i pěšky.

„Na ukrajinské straně hranice nefungují taxíky, takže jsem musel ujít asi 150 kilometrů se všemi svými věcmi na zádech, abych se sem dostal,“ sděluje  jeden z uprchlíků v Medyce a ukazuje oteklá chodidla. 

Přestože i tady je pro běžence připravena humanitární pomoc a v bezprostřední blízkosti hranice parkují stovky automobilů čekající na přátele a příbuzné,  lokalita působí daleko depresivněji.

Řada uprchlíků vypadá vyčerpaně, promrzle a zmateně. Někteří čekají na odvoz přes noc a spí v dekách a spacácích na zemi. V úterý brzy ráno, kdy jsem do Medyky dorazil, bylo venku minus pět stupňů. Jedna skupinka utečenců dokonce zapálila hromadu starého oblečení, aby se zahřála.

Neutíkají jen Ukrajinci

Mezi uprchlíky nejsou ani zdaleka jen etničtí Ukrajinci, ale také lidé z Afriky, Indie a Blízkého východu. Mnozí prchají před válečnými útrapami už podruhé. „Přede dvěma lety jsem kvůli válce utekl z domova v Afghánistánu a usadil se v Kyjevě. Teď musím utíkat zase,“ svěřil se mi asi pětadvacetiletý Hassan. Co bude dělat, prý netuší. „Mám kamaráda ve Varšavě, tak u něj zůstanu pár dní a pak se uvidí,“ dodává. 

Podle bezpečnostních složek v Medyce nejsou utečenci neukrajinského původu nijak diskriminováni. „Hranice je otevřená všem, kteří utíkají před válkou,“ řekla mi členka pohraniční stráže, jež nechtěla zveřejnit jméno. Kolik uprchlíků již přes Medyku od vypuknutí invaze prošlo, neví. „V příštích dnech jich ovšem určitě bude přibývat, to je logické,“ myslí si.

Na základě oficiálních dat mělo v úterý překročit polsko-ukrajinské hranice kolem 98 tisíc osob, což je mírný pokles oproti pondělí. Situace se nicméně dynamicky mění každým dnem.                 

Najdou se samozřejmě i jedinci, kteří míří opačným směrem. „Ano, projela tu dnes třeba skupina patnácti mužů. Jeli bojovat na Ukrajinu. Takových lidí je však podstatně méně,“ uvedli pohraničníci.  

Dobrovolníci z celého světa

Přes všechny smutné individuální příběhy lidí, kteří přicházejí do Medyky,  musím konstatovat, že Poláci zvládají nápor uprchlíků dobře. Na hranicích je vidět především obrovské nasazení mnoha dobrovolníků a humanitárních pracovníků nejen z Polska, ale i ze Švédska, Německa, Kanady, Spojených států či samotné Ukrajiny, kteří se v jakoukoli denní i noční hodinu snaží postarat o utečence co nejlépe.

Nesetkal jsem se s verbálními ani fyzickými konflikty, ať už ze strany uprchlíků, nebo bezpečnostních sil. Polská policie se pouze snaží odhánět jedince, kteří na hranici jen nečinně stojí, na nikoho nečekají a blokují provoz. Zásob jídla, oblečení a léků je dostatek.  

„Momentálně spíše řešíme problém, jak dostat věci odsud přímo na Ukrajinu. Právě na druhé straně se tvoří dlouhé fronty. Lidé tam mrznou, mají vybité telefony a potřebují urgentní pomoc,“ tvrdí polská dobrovolnice Anna.

Souhlasí s ní zástupci české humanitární organizace Člověk v tísni. „Na polské hranici teď nikoho nemáme. Soustředíme se hlavně na Ukrajinu,“ sdělil mi po telefonu regionální ředitel Člověka v tísni pro Východní partnerství a Balkán a jeden z hlavních organizátorů pomoci na Ukrajině Petr Drbohlav.