Zprávy o násilnostech ve městě Buča jsou falešné, uvedl Putin

Civilisté ve městě Buča.

Civilisté ve městě Buča. Zdroj: ČTK / AP / Rodrigo Abd

Tragický výsledek ruského řádění v Buči.
Nové snímky z Buči, kde došlo k masovému vraždění civilistů. (8. 4. 2022)
Nové snímky z Buči, kde došlo k masovému vraždění civilistů. (8. 4. 2022)
Nové snímky z Buči, kde došlo k masovému vraždění civilistů. (8. 4. 2022)
Nové snímky z Buči, kde došlo k masovému vraždění civilistů. (8. 4. 2022)
13
Fotogalerie

Jednání s Ukrajinou jsou na mrtvém bodě, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev se podle něj odchýlil od toho, na čem se obě strany dohodly při mírových hovorech v Istanbulu na konci března. Záběry mrtvých civilistů a zprávy o válečných zločinech z ukrajinského města Buča, které pobouřily Západ, jsou falešné, řekl zároveň šéf Kremlu po jednání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem na ruském Dálném východě. Šéf delegace ukrajinských vyjednavačů Davyd Arachamija popřel ruská prohlášení, že Kyjev změnil postoj, napsala agentura Unian.

„Speciální vojenská operace“, jak Moskva označuje svou invazi na Ukrajinu, jde podle plánu, řekl podle ruských tiskových agentur Putin. Konec podle něj záleží na intenzitě bojů, Rusko ovšem bude pokračovat, dokud nenaplní své cíle, které označil za „ušlechtilé“. „Cíle jsou naprosto jasné, jsou ušlechtilé. Hlavní cíl je pomoci lidem v Donbasu, obyvatelům Donbasu,“ citovala šéfa Kremlu agentura TASS. „Naším úkolem je naplnit cíle s minimálními ztrátami,“ řekl ruský prezident.

Podle agentury AFP šéf Kremlu odmítl, že by se ruská armáda potýkala s ukrajinským odporem a musela se vzdát dobývání velkých měst a Kyjeva, aby se mohla soustředit na Donbas na východě země. „Akce v některých regionech Ukrajiny měla pouze upoutat (ukrajinské) síly, zasadit úder, zničit (jejich) vojenskou infrastrukturu a vytvořit podmínky pro aktivnější akce na území Donbasu,“ řekl podle agentury TASS.

Rusko v současné době podle ukrajinské armády připravuje rozsáhlou ofenzívu na východě Ukrajiny. Po jednání v Istanbulu 29. března Moskva oznámila, že stáhne ruské jednotky z Černihivské a Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny, což zdůvodnila snahou zlepšit vzájemnou důvěru a vytvořit podmínky pro dohodu s Ukrajinou. Kyjev v Turecku naopak představil návrh cesty k možné neutralitě Ukrajiny.

Vyjednané body ale Kyjev podle Putina nedodržuje. Podobně se minulý týden po dalším kole virtuálních vyjednávání delegací znepřátelených zemí vyjádřil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta a jeden z vyjednávačů Kyjeva Mychajlo Podoljak dnes v reakci na Putinova slova podle agentury Reuters řekl, že mírové rozhovory mezi oběma zeměmi jsou velmi těžké, ale pokračují. Moskva se snaží svými veřejnými prohlášeními vyvíjet tlak na jednání, ta podle něj pokračují na úrovni pracovních podskupin.

Arachamija později popřel, že by Kyjev upustil od dojednaného komuniké v Istanbulu. „Jednání o dohodě ohledně bezpečnostních záruk pro Ukrajinu pokračují online. Ukrajinská strana se drží istanbulského komuniké a navzdory prohlášením ruského ministra zahraničí svůj postoj nezměnila,“ uvedl na telegramu. Jediný rozdíl podle něj spočívá v tom, že ukrajinská strana nezohledňuje všechny doplňující otázky, které nebyly zahrnuty do komuniké. „To možná způsobilo nesprávnou interpretaci současného stavu vyjednávacího procesu,“ dodal.

Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích

Video placeholde
• Reuters

Poté, co se ruská vojska pod tlakem postupujících ukrajinských sil stáhla z ukrajinského severu, svět šokovaly záběry z Buče, ale také z dalších měst v okolí Kyjeva. Starosta Buče dnes uvedl, že nalezena už byla těla více než 400 zavražděných civilních obyvatel města. Podle Putina se ale jedná o provokaci a „falešné zprávy“. Mají to údajně dokazovat dokumenty, které mu dnes na kosmodromu Vostočnyj předal Lukašenko.

„Alexandr Grigorjevič (Lukašenko) mi dokonce dnes předal ty dokumenty. Dokumenty, které byly předány i (ruské tajné službě) FSB: jak a kdo, čím se do toho města přepravili a jak utvořili podmínky pro tuto provokaci a faleš,“ řekl Putin. Podle agentury TASS řekl, že mu to připomíná „provokace“ v Sýrii, kdy byl Damašek obviněn z použití chemických zbraní. Lukašenko situaci okolo Buče označil za výsledek britské zpravodajské operace, jejímž cílem bylo uvalení dalších sankcí na Rusko.

S šéfem Kremlu se v pondělí v Rusku setkal rakouský kancléř Karl Nehammer, který jednání posléze označil za „velmi přímé, otevřené a tvrdé“ a podotkl, že z něj nemá „optimistický dojem“. Kreml schůzku prakticky ponechal bez povšimnutí.

Agentura Reuters poznamenala, že Putin se k ruské invazi na Ukrajině vyjádřil veřejně poprvé od chvíle, co se ruské síly stáhly ze severu sousední země. Putin, jenž byl v prvních dnech války neustále v ruské televizi, se od odchodu ruských sil ze severní Ukrajiny do značné míry stáhl z očí veřejnosti, píše agentura. Ta zároveň prezidentova slova vyložila jako dosud nejsilnější signál, že válka bude pokračovat.