Fotoreportáž E15: Co dělá pivo pivem? Ambiente představilo výčep nové generace

Chlazené je tedy i sklo do něhož se pivo čepuje.

Chlazené je tedy i sklo do něhož se pivo čepuje. Zdroj: Michaela Szkanderová

Výčep nové generace dnes v Lokálu Dlouhááá odhalili lidé z Ambiente a designéři ze studia Olgoj Chorchoj.
Všechny cesty, kterými pivo putuje z tanku, jsou na novém výčepu integrovány v jednom chlazeném zařízení. Cílem je, aby se pivo v žádném okamžiku nedostalo mimo chlazený prostor.
"V teple totiž dochází k množení bakterií, které způsobují znečištění, a trubky se kvůli tomu musejí často sanitovat,“ vysvětluje Lukáš Svoboda, mistr výčepní Lokálů a spoluautor výčepu.
Všechny klíčové uzly hlídají čidla.
Hodnoty se propisují na digitální tabuli, která je umístěna nad výčepem.
15
Fotogalerie

Vychlazené v dokonale umytých sklenicích a navíc ve společnosti unikátního designu. Ve vyhlášeném Lokálu v Dlouhé ulici představili výčep nové generace.

"Za tím, aby naše pivo bylo lepší než jinde, stojí mnoho práce navíc. Chtěli jsme proto vytvořit nějaké autonomní zařízení, které tuto práci kolem ušetří a zároveň nabídne pivo v nejlepší kvalitě," přibližuje zakladatel sítě Ambiente a jeden ze spolumajitelů Lokálu Tomáš Karpíšek.

Prohlédněte si fotogalerii:

Výčep s kamennou křemencovou deskou s nerezovými detaily vyšel na zhruba 1,5 milionu korun. Jde o prototyp, kterým se postupně vybaví i další Lokály. 

"Také připravujeme nový koncept podniků vybavený jen tímto výčepem. A umíme si představit, že ho dodáme i do jiných hospod a restaurací mimo Lokál a Ambiente,“ plánuje Tomáš Karpíšek. 

Prazdrojský ležák považuje za "české střibro" a nebrání se ani exportu patentované výčepní technologie do zahraničí. "Do Itálie se jezdí za kávou kulturou, do Česka bychom měli lákat na tu pivní a také ji v té nejvyšší kvalitě vyvážet," dodává Karpíšek.