Co vám (ne)uteklo: ČNB zvyšuje sazby, druhý český jednorožec a evropský důchod…

Video placeholde
Co vám (ne)uteklo: ČNB zvyšuje sazby, druhý český jednorožec a evropský důchod…
Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Maxe
Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Maxe
Jan Czudek
Jan Czudek
Investoři ze skupiny Lekvi loni postavili svůj pilotní retailový projekt ve Zruči nad Sázavou
11
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Daniel Hejl z miliardového Productboardu: Našli jsme zlato, ale jsme teprve na začátku

Startup Productboard v posledním investičním kole získal 125 milionů dolarů a díky tomu jeho hodnota přesáhla 1,75 miliardy dolarů. Společnost Huberta Palána a Daniela Hejla tak jako druhá česká firma dosáhla valuace přes jednu miliardu. „Jsme ale teprve na začátku,“ říká v rozhovoru pro deník E15 Daniel Hejl. 

Evropa shání náhradu za ruský plyn. Zachránci ji tlačí k dlouhodobým smlouvám  

Stále není jasné, jestli ruský prezident Vladimir Putin chystá útok na Ukrajinu. Jisté však je, že týdny spekulací o ofenzivě přiměly Evropu k usilovnému hledání alternativních zdrojů zemního plynu. Částečnou náhradu za ruskou surovinu by mohly poskytnout Katar a Ázerbájdžán. Větší objemy by však byly schopné poskytnout až během příštích let, navíc by si rády zajistily stabilní odběr dlouhodobými kontrakty. Více se dozvíte na webu E15.cz. 

Šéf Metrostav Infrastructure: Stavebnictví je na svých limitech. Dálnice už rychleji budovat nejde

Vítězné tendry stavební firmy Metrostav Infrastructure často napadá konkurence. Jako důvod uvádí nedostatek referencí u relativně mladé dceřiné společnosti gigantu Metrostav. Ten se dostal k soudu v souvislosti s korupčními kauzami středočeského exhejtmana Davida Ratha, hrozí mu pokuta a v krajním případě i zákaz účasti na veřejných zakázkách.. „Na trhu existuje napětí, kdy konkurenti napadají vítěze tendru, ať už jsme to my, nebo kdokoli jiný. Investor ale dává jasné podmínky, za kterých mohou účastníci do soutěže vstoupit, a my je splňujeme,“ uvádí ředitel Metrostav Infrastructure Zdeněk Ludvík.

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Zhoršila také odhad vývoje ekonomiky

Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od počátku roku 2002. Česká národní banka také v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. 

Důchod na evropské úrovni. Otevírá se trh s panevropskými penzijními produkty

Lidem pracujícím ve více státech Evropské unie se brzy naskytne nová možnost spoření na stáří. Koncem března začne platit nařízení, které zavádí „panevropské osobní penzijní produkty“. Ty budou zájemcům nabízet pojišťovny, investiční fondy, obchodníci s cennými papíry i banky po celé Evropě. Čeští zákonodárci musejí do konce března přijmout zákon, jenž upraví některé technické parametry produktu pro Českou republiku, byť s tím nesouhlasí opoziční strana SPD.

Česká studia rozjíždějí vývoj blockchainu, NFT a web3. Investují desítky milionů

Česká vývojářská studia, která od nástupu chytrých telefonů vybudovala mobilní a webové aplikace pro velkou část automobilek, e-shopů, finančních a dalších institucí a médií, rozjíždějí investice do moderních oborů, jako jsou web3 (web založený na blockchainu) či decentralizované finance (DeFi). Do náboru odborníků a zajištění kapacit pro zakázkový vývoj i tvorbu vlastních projektů chtějí letos investovat desítky milionů korun.  

Války na Ukrajině se víc bojí investoři ze Západu než místní, říká podnikatel Tomáš Fiala

Na Ukrajině žije už od roku 1996 a ovládá tam jednu z největších investičních skupin Dragon Capital. Současná hrozba vojenského konfliktu ve východní Evropě podle něj podnikání neulehčuje. „Výrazně větší strach z války však mají investoři, kteří sedí v Londýně či New Yorku, než ti místní,“ tvrdí šéf a spoluzakladatel společnosti Dragon Capital Tomáš Fiala. V rozhovoru s deníkem E15 též prozrazuje, proč skupuje nezávislá média a v čem se skrývá nevyužitý byznysový potenciál Ukrajiny.

Od prodeje bytů až k výstavbě retail parků. Realitka z Východu Lekvi má plány za miliardu

Investoři ze zemí bývalého Sovětského svazu se chystají budovat nákupní parky v tuzemských regionech. Skupina Lekvi, jejímž majitelem je Uzbek Firaz Muinov, se dosud v Česku soustředila hlavně na prodej bytů. Nyní spolu s partnery založila developerskou divizi. V příštích pěti letech chce do retailu investovat zhruba miliardu korun.  

S globalizací jsme to přehnali, výroba bude víc lokální, říká šéf Třineckých železáren Jan Czudek

Evropské ocelářství loni zažilo velmi atypický rok. Před rekordním zdražováním ho zachraňovala neutuchající poptávka. Nadcházející roky ale tak pozitivní být nemusejí, varuje šéf Třineckých železáren Jan Czudek, který kritizuje energeticko-klimatickou politiku Evropské unie. „Pokud chce Evropská komise vodík v ocelářství, musí si uvědomit, že celá výroba Temelína padne na naše provozy,“ řekl.  

Loni Rumunsko a Srbsko, letos Itálie. Dr. Max pokračuje v expanzi svých výrobků

Vlastní značku léků a dalších zdravotnických produktů Dr. Max už mohou zákazníci koupit na šesti evropských trzích. Naposledy vstoupila česká firma vlastněná skupinou Penta letos v lednu na italský trh. Loni zavedla své výrobky do Rumunska a Srbska. Značka už funguje deset let, od počátku působí kromě Česka na Slovensku a v Polsku.  

Slevy na Wall Street investory spasit nemusejí. Bankovní velikáni sázejí na skromnější letošek

Od mírné ztráty až po patnáct procent k dobru, takový letošní výnos může čekat po lednovém propadu na investory do amerických akcií. Alespoň podle předpokladů šestice významných bankovních jmen z Wall Street. Ačkoli se názory na růstový potenciál amerického trhu mezi bankéři významně liší, v jednom ohledu se velcí finančníci shodnou: letošek bude podstatně méně úspěšný než loňský rok. Tehdy americké akcie pohledem indexu S&P 500 přibraly přes 27 procent. 

Draslovka získala miliardy na další zahraniční expanzi. Kupuje australskou firmu 

Tuzemská chemická skupina Draslovka Holding ze skupiny BPD Partners a rodiny Brůžkových pokračuje v zahraniční expanzi. Jeden z největších světových výrobců kyanové chemie získal nového investora a zároveň koupil další firmu – a opět z jiného kontinentu. Deníku E15 to potvrdil mediální zástupce Draslovky Vít Kurfürst.