Důchod na evropské úrovni. Otevírá se trh s panevropskými penzijními produkty

Hned po 22. březnu je na spuštění „panevropských osobních penzijních produktů“ připraveno třináct poskytovatelů,  jak ukázal loňský průzkum Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA).

Hned po 22. březnu je na spuštění „panevropských osobních penzijních produktů“ připraveno třináct poskytovatelů, jak ukázal loňský průzkum Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA). Zdroj: eiopa.europa.eu

Lidé pracující ve více státech Evropské unie dostanou brzy novou možnost spoření na stáří.
V Evropské unii si dobrovolně spoří na stáří jen čtvrtina obyvatel. Většina zemí se podobně jako Česko potýká se stárnutím populace.
3
Fotogalerie

Lidem pracujícím ve více státech Evropské unie se brzy naskytne nová možnost spoření na stáří. Koncem března začne platit nařízení, které zavádí „panevropské osobní penzijní produkty“. Ty budou zájemcům nabízet pojišťovny, investiční fondy, obchodníci s cennými papíry i banky po celé Evropě. Čeští zákonodárci musejí do konce března přijmout zákon, jenž upraví některé technické parametry produktu pro Českou republiku, byť s tím nesouhlasí opoziční strana SPD.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který převzal zákon po své předchůdkyni Aleně Schillerové (ANO) a minulý týden ho na plénu sněmovny obhajoval, zdůrazňuje, že nařízení nijak nezasahuje do tuzemského penzijního spoření ani nenahrazuje zavedené produkty. Pouze zavádí možnost nového typu spoření pro lidi, kteří například část života pracovali v Česku a nyní bydlí a pracují v Německu.

V praxi si zájemce otevře účet u daného poskytovatele a v každé zemi, kde právě žije a pracuje, si otevře jakýsi podúčet. Ten bude částečně podléhat národním pravidlům, ať už jde o daňovou podporu či minimální věk pro výplatu peněz. Střadatelé budou mít podle nařízení právo každých pět let poskytovatele změnit, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí.

Jak vyšší hypotéka zdraží vaši životní pojistku

Video placeholde
• Videohub

„Tento produkt mohou nabízet například pojišťovny, banky nebo investiční společnosti. Takže může mít charakter pojistného produktu, vkladu nebo investičního produktu,“ uvedl Stanjura.

Jelikož je to nařízení, nikoli směrnice, začne být úprava účinná 22. března bez ohledu na postup členských států. Ty obdobně jako Česko přijímají zákony k dílčím pravidlům, například pro určení dohledového úřadu nebo nastavení sankcí. Na tuzemské poskytovatele bude dohlížet Česká národní banka, jež bude zároveň rozhodovat o jejich registraci.

Na konci března se tak otevře trh s novými dobrovolnými spořicími produkty. Před několika dny spustil Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA) už druhý průzkum mezi potenciálními poskytovateli celoevropského spořicího produktu s cílem zjistit, jaký je mezi unijními firmami zájem.

Z předchozího loňského šetření vyplynulo, že hned po 22. březnu je připraveno produkt spustit třináct poskytovatelů a dalších padesát se na to chystá v prvních dvou letech od účinnosti nařízení. Jedním z prvních poskytovatelů by mohla být irská fintechová společnost Tontine Trust.

V Evropské unii si dobrovolně spoří na stáří jen čtvrtina obyvatel. Většina zemí se přitom podobně jako Česká republika potýká se stárnutím populace. V příštích padesáti letech se má podle odhadů zdvojnásobit počet důchodců připadajících na pracující obyvatele.

V Česku si na důchod dobrovolně spoří se státním příspěvkem 4,4 milionu lidí. Nová vláda Petra Fialy (ODS) zvažuje zřídit vlastní alternativu k penzijním společnostem, jež v současnosti soukromé spoření nabízejí. Podle vládního programu má vzniknout státní nebo veřejnoprávní fond, v němž by lidé mohli ukládat a zhodnocovat své peníze.