Co vám (ne)uteklo: PPF prodává Telenor, ČEZ zdraží, další dodavatelé energií končí…

Video placeholde

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>> Guvernér ČNB Rusnok: Úrokové sazby půjdou nahoru <<<

Tlaky na růst spotřebních cen v tuzemské ekonomice v nejbližších měsících hned tak neodeznějí. V novém pořadu deníku E15 Očima guvernéra to řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Centrální bankéři sice od června ve snaze tlumit inflaci již třikrát zvýšili klíčovou úrokovou sazbu, zpřísňování měnové politiky se však projeví až se zpožděním. „Zvýšenou inflaci, kterou máme teď a ještě nějaký čas ji budeme mít možná i vyšší, budeme pozorovat nejméně do poloviny příštího roku,“ pronesl Rusnok. Teprve pak má začít tempo zvyšování cen v ekonomice zvolňovat.

>>> PPF prodává černohorského operátora Telenor <<<

Telekomunikační divize skupiny PPF opouští černohorský trh. Svou dceřinou společnost Telenor Černá Hora prodává maďarské společnosti 4iG Nyrt. Dokončení transakce podléhá schválení regulátora v Černé Hoře a její vypořádání se očekává do konce roku 2021. Obě strany se dohodly, že cena transakce nebude zveřejněna. Analytici hovoří o miliardovém obchodě.

>>> Daniel Křetínský je blízko nákupu podílu v anglickém West Hamu <<<

Český miliardář Daniel Křetínský je podle anglických médií blízko k nákupu 27 procent akcií v anglickém týmu Premier League West Ham United. Informaci přinesl britský web Daily Mail. Celý nákup by podle anglického média měl vyjít na 700 milionů liber, přibližně 21,2 miliardy korun. Daily Mail zároveň připomíná, že Křetínský na ostrovech nedávno navýšil svůj podíl v britské poštovní společnosti Royal Mail, a to na 19 procent. 

>>> Ceny surovin začaly padat. Paralýza globálního průmyslu ale hned tak neskončí <<<

Světové výrobě ochromené drahými a nedostatkovými surovinami svitla naděje. V posledních týdnech totiž na burzách částečně opadly ceny některých klíčových průmyslových vstupů, a to až o desítky procent. Během druhé poloviny října tak například zlevnil o dvouciferné procentní hodnoty hořčík, který je klíčový pro automobilový průmysl. Ze svých vrcholů klesly i hliník či zinek. I tak zůstávají klíčové průmyslové suroviny extrémně drahé a řada komodit zahrnující průmyslové kovy či takzvané kovy vzácných zemin atakuje několikaletá maxima představující násobky jejich cen z počátku letošního roku.

>>> ČEZ zdraží od nového roku elektřinu a plyn až o dvě třetiny <<<

Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí 1. listopadu s platností od prvního ledna.

>>> Nové jméno pro společnost Facebook. Zuckerberg představil svět Meta <<<

Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, oznámil na konferenci šéf podniku Mark Zuckerberg. Nové jméno, jež bude zastřešovat služby jako Facebook či Instagram, odkazuje na takzvané metaverzum, tedy internetový svět, který společnost buduje. Firma změní i logo, kterým napříště bude modrý symbol nekonečna. Výběr řeckého slova „meta“, které může znamenat například „mimo“, nebo „za“, má podle Zuckerberga demonstrovat, že „je vždy možné vybudovat něco dalšího“. Kritici společnosti mají za to, se jedná o zastírací manévr, který firmu problémů nezbaví.

>>> Ze 100 tisíc milion za měsíc. Erupce na kryptotrhu přejí altcoinům, věří spekulanti <<<

Bitcoin přenechal část pozornosti ostatním kryptoměnám, takzvaným altcoinům. Některé byť sebebizarnější projekty šťastným držitelům zajistily bohatství přes noc a optimisté věří, že nejvyšší zisky z alternativních kryptoměn teprve přitečou. Více v aktuálním kryptografu týdne.

>>> Další dodavatelé energií končí. Corasta se zbavila tisíců zákazníků <<<

Počet dodavatelů energií na tuzemském trhu dál klesá. Úplný konec, prodej zákazníků či nabízení zákaznického kmene se nově týká nejméně pěti dalších společností, jejichž souhrnný počet odběratelů dosahuje vyšších jednotek tisíc. Další firmy zase ruší fixace cen, což podle analytiků značí finanční potíže.