Elektrifikace flotil je šancí pro zaměstnance, jak dosáhnout vyšší mzdy, říká Novák z JTEKT

Video placeholde

6. DÍL POŘADU ELITA BYZNYSU, TENTOKRÁT S PETREM NOVÁKEM NA TÉMA CO ZNAMENÁ PŘECHOD NA ELEKTROMOBILITU PRO ČESKÉ DODAVATELE

Ať už dobrovolně, či z donucení představují automobilky ambiciózní plány, jak se co nejrychleji zbaví výroby aut se spalovacími motory a nahradí je elektromobily. Je na tak zásadní změnu kurzu připravena početná síť českých dodavatelských firem? Elektrifikace flotil zároveň přináší šanci pro běžné zaměstnance, jak dosáhnout vyšší mzdy. „Sehnat dobrého softwarového vývojáře je nesmírně složité. Přijde si i na sedmdesát osmdesát tisíc korun měsíčně,“ říká ředitel divize automotive JTEKT Evropa Petr Novák, jenž odpovídá za devět výrobních závodů původem japonské korporace v Česku, Francii, Anglii, Belgii a v Maroku s ročním obratem 1,5 miliardy eur.

Pozn.: Rozhovor vznikl před ruskou invazí na Ukrajinu

Jaké má plány s elektromobily Škoda Auto? Zeptali jsme se Martina Jahna, připomeňte si 3. díl Elity byznysu.

Celý podcast s předchozím hostem Martinem Jahnem ze Škody Auto si můžete poslechnout též v audioverzi:

Do vozů se spalovacími motory jsou obvykle zapotřebí stovky čipů do nejrůznějších oblastí od automatického stahování okének po ovládání rádia. Do elektromobilů je potřeba ještě o řád více čipů, jeden vůz jich „spolyká“ tisíce. Graf níže naznačuje postavení výrobců čipů na trhu.

Evropa prosazuje elektromobily především pro jejich údajně ekologičtější provoz. Připomeňte si, které státy patří mezi největší znečišťovatele.