Brno zřejmě ovládne koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Vokřál Petr

Vokřál Petr Zdroj: Anna Vackova, E15

V Brně velmi pravděpodobně uzavře koalici vítězné ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Nepředpokládají, že by přizvaly další strany. Po druhém kole jednání to novinářům oznámili lídři všech čtyř stran. Budou tak mít 45 mandátů z 55 v zastupitelstvu.

Na pondělním jednání lídři stran zjišťovali, zda se jsou schopni dohodnout na zásadních tématech.

"Očekávali jsme, že se na některých tématech zadrhneme o poznání déle, ale jednání šlo nad očekávání hladce," uvedl současný primátor a lídr ANO Petr Vokřál, který také prohlásil, že "se dohodli, že se dohodnou". V příštích dnech chtějí všechny čtyři strany jednat o rozdělení křesel v jedenáctičlenné radě. Že by k jednání přizvali další stranu, označil Vokřál za nepravděpodobné.

Dopoledne jednal současný primátor se zástupci Pirátů a nabídl jim účast v koalici, ovšem bez místa v radě. Na to lídr Pirátů Tomáš Koláčný odmítl přistoupit, připustil ale, že by Piráti byli ochotni vstoupit do pětičlenné koalice.

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Do zastupitelstva se naopak poprvé od revoluce nedostala KSČM. Pětiprocentní hranici nepřekročilo ani hnutí Žít Brno, Zelení a TOP 09, všechny tři subjekty přitom byly v koalici s ANO a KDU-ČSL.