Glosa Martina Čabana: Masakr Babišovou pilou

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Nikdo nemohl čekat, že současné vedení ČSSD dovede stranu k dobrému výsledku v komunálních a senátních volbách. Ale takový masakr v levé části politického spektra asi přece jenom čekal málokdo.

Sociální demokracie se zcela nepochybně otřese v základech. Hnutí ANO jí dál odsává voliče a představa, že účast v menšinové vládě tomu jakkoli zabrání, se ukázala jako lichá. Dá se očekávat, že zastánci vstupu do vlády, budou vinu házet na zbytky sobotkovské garnitury v širším vedení strany, zatímco Sobotkovi pohrobci budou naopak vinit dnešní stranické špičky za jejich ochotu spolupracovat s Andrejem Babišem.

Něco podobného se může přihodit u komunistů. Strana si nedávno potvrdila v čele Vojtěch Filipa, ale z vedení vypadlo tvrdé stalinské křídlo v čele s Josefem Skálou. Z této strany lze rovněž očekávat útok proti dnešnímu vedení, které si volební výsledek také nemůže dát za rámeček.

Suma sumárum to znamená, že Babiš svým neúprosným tažením za levicovými voliči zmasakroval tytéž strany, které drží při životě jeho vládu. V nich to teď začne dost nepředvídatelně žít. Pokud budou vnitrostranické pohyby výrazné, může se ukázat, že si Babiš během tohoto masakru motorovou pilou současně nařízl větev, na níž sedí jeho premiérská kariéra.