Koalici v Liberci asi vytvoří Starostové, ANO a ODS

Liberec

Liberec Zdroj: profimedia.cz

Koalici v Liberci nejspíš vytvoří vítězní Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Zástupci stran podepsaly dohodu o společném postupu. Koalice bude mít v zastupitelstvu 31 z 39 mandátů.

"Dohoda by měla vyústit v podpis koaliční smlouvy do konce října," řekl dnes ČTK lídr starostů Jaroslav Zámečník. Podpisem se podle něj strany zároveň zavázaly k tomu, že nebudou jednat s žádným jiným politickým subjektem.

V Liberci uspělo pět ze 12 kandidátek. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem. V předchozím volebním období v Liberci vládla vítězná Změna pro Liberec se zastupiteli zvolenými za ANO. Jejich vládnutí ale minimálně poslední dva roky provázely velké spory.

Krajské volby 2020 v Libereckém kraji >>>

Starostové původně chtěli vytvořit čtyřkoalici, LOL ale odmítá společnou s ODS. Spolupráci s ODS před týdnem odmítlo i liberecké ANO, to ale nakonec názor změnilo. Starostům by k většině stačila dvojkoalice s ANO či ODS, chtějí ale vytvořit koalici minimálně tří stran, což podle svých dřívějších vyjádření považují za stabilnější formu vládnutí.