Přísaha drtivě vyhrála v Pohořelicích na Brněnsku, Šlachta je připravený stát se starostou

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Lídr Přísahy Róbert Šlachta.
2
Fotogalerie

V Pohořelicích na Brněnsku vyhrála volby Přísaha s lídrem Róbertem Šlachtou. Hnutí, které bývalý policista založil, kandidovalo v komunálních volbách poprvé. Ve Šlachtově rodných Pohořelicích získalo 41,29 procenta hlasů. Druhá skončila ODS, kterou vedl současný starosta Miroslav Novák.

V Pohořelicích kandidovalo sedm subjektů. V seznamu bylo 4091 možných voličů. Volební účast byla 52,33 procenta. Do zastupitelstva, které má 21 členů, se dostalo šest subjektů. Pod pětiprocentní hranicí skončila KSČM. Za Přísahou skončila druhá ODS s podporou 21,1 procenta hlasů.

Třetí bylo hnutí ANO, které získalo 18,48 procenta. Podporu 6,45 procenta získali Starostové a nezávislí, 5,39 procenta Moravané a 5,34 uskupení Naše Pohořelice s podporou. Šlachta ČTK řekl, že čekal, že uspěje, čtyřicetiprocentní podpora ho ale překvapila. "Nemyslel jsem si, že podpora bude tak výrazná. ODS i ANO mají polovinu hlasů. Jde vidět, že lidé chtějí změnu a tímto způsobem to řekli," uvedl Šlachta.

Doplnil, že je připravený stát se starostou. Jednat hodlá nejprve s menšími stranami, poté až s ODS a hnutím ANO, které nyní mají starostu a místostarostu. Spolupráci ale nevyloučil s nikým.

Přísahu zaregistrovalo ministerstvo vnitra loni v dubnu. V loňských volbách do Sněmovny hnutí zůstalo těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých mandátů. Výsledkem 4,68 procenta ale předčila například sociální demokraty nebo komunisty, kteří ze sněmovny vypadli.