Opozice si mírně polepšila. Vláda uhájila Prahu, Brno i Senát

Tisková konference ANO po vyhlášení výsledků voleb

Tisková konference ANO po vyhlášení výsledků voleb Zdroj: Blesk:RENATA MATEJKOVA

Andrej Babiš, ANO
Andrej Babiš, ANO
Andrej Babiš, ANO
Volební štáb Spolu
Volební štáb Spolu
7
Fotogalerie

Úspěch. To je lídry vládních i opozičních stran nejčastěji skloňované slovo po komunálních volbách a po prvním kole souboje o třetinu Senátu. O úspěchu hovoří šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí si oproti minulému hlasování o obecních zastupitelstvech mírně polepšilo. Má také nejvíce postupujících finalistů do druhého kola senátních voleb. Nadmíru spokojena může být SPD Tomia Okamury s novými zastupiteli v Praze a v řadě dalších měst a obcí. Mezi poraženými jsou komunisté a především v senátním klání hnutí Starostů a nezávislých.

Za úspěšné považuje volby i premiér Petr Fiala. „Ve volbách v Evropě vidíme z důvodu energetické krize oslabování vládních stran. V tomto kontextu jsou komunální a senátní volby za Spolu i ODS úspěch,“ míní šéf občanských demokratů. Ti zabodovali v mnoha volebních obvodech sami nebo v koalicích.

Z velkých měst vyhrály vládní strany v Praze, Brně, Plzni, Českých Budějovicích a v Liberci. Fialův kabinet si udrží i většinu v Senátu. Z politických stran získala podobně jako v roce 2018 nejvíce zastupitelů KDU-ČSL. Drtivou většinu mandátů jako obvykle vybojovala sdružení nezávislých kandidátů.

„Myslím, že celkově jsme si významně polepšili,“ řekl Babiš, jehož hnutí dostalo celkově nejvyšší počet hlasů. Přestože o zhruba stovku zastupitelů přišlo - mělo jich 1676, nyní má 1564 mandátů - posílilo v mnoha velkých městech včetně Prahy.

Ze třinácti krajských měst zvítězilo ANO v osmi, v Plzni už přeskočilo vítěze a dohodlo se na koalici. Z dalších 14 statutárních měst, v jejichž čele stojí primátor, vyhrálo ANO v devíti. Radu už má dohodnutou v Havířově, rýsuje se i v Ostravě a v Opavě.

Oproti předchozím komunálním volbám to ale triumf není. Tehdy ANO obdrželo nejvíce hlasů v 17 z 27 statutárních měst, z toho v 11 ze 13 krajských. Nyní tedy formace bývalého premiéra stejně jako minule zabodovala v 17 statutárních městech, avšak oslabila v krajských městech včetně Brna.

U komunálních voleb přitom platí, že následuje ještě další a rozhodující kolo v podobě povolebních vyjednávání. Ta v minulosti poslala řadu vítězů do opozičních lavic.

Koaliční potenciál ANO se však podle odborníků zvýšil. Uskupení hraje do karet i skutečnost, že někde nebude možné sestavit koalici bez SPD nebo jeho tiché podpory. „Z toho důvodu se může podle objevit tlak na spolupráci ODS a ANO,“ uvedl ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Jüptner.

V nejsledovanější Praze ANO inkasovalo přes 19 procent hlasů, což není oslnivé číslo. Pražský lídr hnutí Patrik Nacher před sečtením hlasů řekl, že zisk pod dvacet procent by považoval za osobní selhání. Přesto vystoupal výše než jeho předchůdce Petr Stuchlík, a to o čtyři procentní body. Stuchlík se navíc těšil výrazně větší Babišově podpoře, společně lákali voliče mimo jiné na billboardech. Hnutí mělo v minulém volebním období dvanáct zastupitelů, teď si připočetlo další dva.

V hlavním městě nezazářilo ani Spolu, které dostalo necelých 25 procent a obsadí 19 míst v 65členném zastupitelstvu. „Byl bych spokojen s vítězstvím, a to s velikým,“ prohlásil kandidát Spolu na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Vybojovat chtěl alespoň třicetiprocentní podporu, Spolu dokonce odhadovalo svůj potenciál až na čtyřicet procent.

Stejně jako při doplňovacích volbách do Senátu před šesti lety má po prvním kole v 27 obvodech, kde se volilo i nyní, nejvíce finalistů ANO. Tehdy postoupilo čtrnáct jeho kandidátů, teď sedmnáct. ODS jich má před druhým kolem devět, KDU-ČSL šest a TOP 09 tři. ČSSD může obhájit jeden mandát. Neúspěchem jsou senátní volby pro STAN, které podle všeho doplatilo na kauzu Dozimetr.

Experti očekávají, že mezi prvním a druhým kolem bude velký rozdíl i proto, že ANO nemá příliš silné adepty. „Dalším faktorem je nízká volební účast, což platí zejména pro druhé kolo. Opoziční voliči budou absentovat,“ soudí politolog Jan Charvát z Katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha. V roce 2016 prosadilo hnutí pouze tři kandidáty.

Charvát předpokládá, že Babišova formace koncem týdne získá nová křesla. Dosud měla v jedenaosmdesátičlenné horní komoře parlamentu čtyři senátory. Letos byli hned v prvním kole zvoleni tři senátoři - za ANO, lidovce a TOP 09, což je nejvíc od vzniku Senátu v roce 1996.

Průvodce prezidentskými volbami

Video placeholde
• videohub