Nepřijmete uprchlíky? Zaplaťte, požaduje šéf německé SPD Schulz

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: reuters

Martin Schulz
Uprchlíci podpálili tábor Moria na Lesbu
Uprchlíci podpálili tábor Moria na Lesbu
Uprchlíci podpálili tábor Moria na Lesbu
Protest migrantů z tábora u Calais
10
Fotogalerie

Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz dnes v Římě vyzval ke spravedlivému přerozdělování uprchlíků v Evropě. Podle agentury Reuters naznačil, že země odmítající se podílet na přijímání uprchlíků by za to měly nést finanční důsledky. 

Solidarita se musí opět stát základním principem Evropské unie a jednotlivé zvlášť zatěžované země nelze nechat o samotě, prohlásil podle agentury DPA kandidát na německého kancléře po setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim.

Schulz řekl, že všechny země Evropské unie by měly Itálii a dalším státům na vnějších hranicích pomoci nést zátěž.

"Sedmiletý rozpočet EU nemůže být chápán tak, že čistí přispěvatelé by si měli poradit s migrací sami, zatímco ostatní země s velkou radostí přijímají peníze, ale pak odmítají pomoci s migračním problémem," citovala Schulze agentura Reuters.

Když jde například o zemědělské dotace, zaznívá v Evropě "ano, prosím". "Ale když jde o přerozdělení uprchlíků, pak slyšíme 'Ne, děkuji'," stěžoval si bývalý předseda Evropského parlamentu. "To není stav, který bychom mohli dlouhodobě akceptovat," dodal německý politik.

Schulz navštívil Itálii, aby si udělal obrázek o situaci v zemi v oblasti migrace. V Římě také oznámil, že sociální demokraté v Evropě chtějí brzy připravit společné návrhy týkající se legální imigrace nebo závazných přerozdělovacích mechanismů.

Kromě toho dnes Schulz vyzval k nové strategii vůči Africe, aby byly příčiny uprchlictví řešeny "nikoli na papíře, ale prakticky" a s finanční podporou.

Urychlenou konkrétní pomoc podle Schulze potřebuje také Itálie. Bylo proto údajně dohodnuto, že Portugalsko okamžitě a dobrovolně přijme uprchlíky nacházející se v Itálii. DPA neuvádí, o jaký počet osob by mělo jít.

K italským břehům už letos připlulo více než 93 tisíc uprchlíků. Itálie tvrdí, že situaci nezvládá a žádá větší pomoc od partnerů v EU.

Své povinnosti v souvislosti s programem přijímání žadatelů o azyl, kteří dorazili do Řecka a Itálie, podle stanovených kvót neplní podle Evropské komise především Česko, Polsko a Maďarsko, a proto proti těmto zemím unijní exekutiva vede řízení.