Robert Malecký: Česko trpí střetem Prahy a lásky se vsí a nenávistí

Prezidentské volby 2023 v Praze

Prezidentské volby 2023 v Praze Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volební štáb kandidáta Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb
Volební štáb Andreje Babiše v 1.kole prezidentských voleb
3
Fotogalerie

V pondělí ráno není nic staršího než sobotní výsledky voleb. A tak než bychom mudrovali nad tím, jak volby dopadly, je dobré se pídit po tom, proč tak dopadly. Zrovna tak totiž platí, že nejpřesnějším průzkumem veřejného mínění jsou volby samotné a to říkáme s velkou ironií směrem k tomu, jak byly agentury letos v předpovědích úspěšné. A z toho obrovského pytlíku dat, která voliči v pátek a v sobotu odevzdali, plyne, že Česká republika má obrovský problém, který nezmizí, ať se na Hrad dostane Pavel, nebo Šavel.

Nejrozšířenějším memem uplynulého víkendu se stalo zvolání přisuzované na sítích baviči Luďku Staňkovi. „Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí!“ Když k tomu přidáme oblíbené vtipy, jak by se měla osamostatnit Praha, případně odtrhnout Sudety, máme zaděláno na průšvih z nepochopení reality.

Andrej Babiš si sáhl pro 1 952 213 hlasů a nadprůměrné zisky mu přinesly právě oblasti, nad nimiž lidé z velkých měst (která nebudeme jmenovat, aby se nepřišlo na to, že myslíme Prahu) tak rádi ohrnují nos. Prostou analýzou jeho volebního výsledku, který daleko přesáhl sněmovní zisky hnutí ANO, docházíme k prostému závěru, že si bývalý premiér došel především pro hlasy ANO, KSČM, ČSSD a SPD, což se čistě náhodou kryje s formální a neformální koaliční či tichou většinou, která v Česku vládla v letech 2013 až 2021. A která je tak velkou měrou podepsána pod pokračujícím úpadkem venkovských oblastí, kraje montoven a platů kolem dvaceti hrubého. Volební ďábel miluje paradoxy a toto je jeden z nich.

Teď přichází ta část komentáře, v níž sneseme nějaká tvrdá čísla a fakta. „Andrej Babiš slavil v prvním kole prezidentských voleb úspěch v obcích, kde je vysoká míra exekucí, chudoby a nižšího vzdělání. Získal v nich okolo 41 procent,“ tvrdí analýza sociologa Daniela Prokopa. Pokud si do mapy zakreslíme místa, kde Babiš získal v prvním kole přes 50 procent hlasů, uvidíme prakticky souvislý pás zejména v Karlovarském, Ústeckém, Moravskoslezském a v Olomouckém kraji, nápadně se překrývající s oblastí Sudet.

Velkou pozornost na sebe před volbami strhl kvíz, v němž se kandidáti vyznávali ze svých znalostí ústavy a souvisejících jevů. Andrej Babiš se naučil odříkat státní symboly, většina kandidátů se pochlubila klíčovou znalostí data narození T. G. Masaryka. Co jsme se už ve zvýšené míře z debat nedozvěděli, jak by se jako prezidenti stavěli k prohlubující se strukturální chudobě, co si myslí o kohezních fondech, jak zastavit exekuční chudobu, rozdíly ve vzdělanosti a v přístupu ke kvalitnímu školství a podobně. Charitu na kočičky s dovolením nepočítáme.

Prezidentské volby 2023: Petr Pavel po prvním kole

Video placeholde
• Blesk TV

Říká se, že Andrej Babiš dosáhl v prvním kole na strop svých možností a cesta na Hrad pro něho vede přes odrazení voličů Petra Pavla. Je to pravda jen částečně. Pro úspěch ve druhém kole při předpokládané účasti mezi 60 a 70 procenty leží laťka někde kolem 2,8 milionu hlasů, možná až ke třem milionům. Babišovi poradci nejsou hlupáci, aby nevěděli, že dva miliony z prvního kola stačit nebudou, i kdyby u voličů nepopulistických kandidátů vyvolali hromadnou nauzeu.

Babiš se vydá tam, kde byly výsledky nejtěsnější. Vycházejí z toho středně velká města v postižených oblastech; velká jsou pro něho ztráta energie, na důkladné objetí venkova zase není čas. Co Babiš nabídne, je také zřejmé. Už venkov mobilizoval a naučil chodit k volbám, teď se vytasí s hrozbou války, možná i mobilizace. Pokud nejsou hloupí ani u Petra Pavla, vydají se na stejnou štaci. Lidé tam čekají, že si jich někdo všimne. Zatím mají populisté cestičku umetenou.

Autor je spolupracovníkem redakce