Faltýnek: Pokud Sobotka odvolá Babiše bez jeho souhlasu, bude porušena koaliční smlouva

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

Bohuslav Sobotka
Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Babiš
4
Fotogalerie

Člověk, který jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mění každých deset minut názor, by neměl být premiérem, řekl první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Předpokládá, že pokud Sobotka odvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO) bez jeho souhlasu jako předsedy koaliční strany, bude porušena koaliční smlouva.

"Člověk, který mění názor každých deset minut, si myslím, že by neměl být premiérem naší země," řekl Faltýnek. Podle něj se bude muset vedení hnutí ANO sejít a zjistit, co vlastně lídr sociální demokracie chce, protože mění názor každý den. Se sociální demokracií by pak měli jednat například na koaliční radě ve středu ráno. Zatím se premiér podle něj s Babišem, aby ho o odvolání informoval, nesešel.

Premiér dnes řekl, že pošle prezidentu Zemanovi návrh na odvolání ministra financí a vicepremiéra Babiše. Podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize, za kterou označil jeho skandály. Sobotka očekává, že Zeman Babiše bez odkladu odvolá.

Sobotka řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Video: Babiš o vládní krizi