Glosa Martin Čabana: Kauza OKD? Já nic, to oni

Bohuslav Sobotka dorazil k soudu

Bohuslav Sobotka dorazil k soudu Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka vypovídá před soudem
Bohuslav Sobotka vypovídá před soudem
Bohuslav Sobotka dorazil k soudu
Premiér Bohuslav Sobotka vypovídal u soudu v kauze OKD
Premiér Bohuslav Sobotka vypovídal u soudu v kauze OKD
6
Fotogalerie

Výsledek soudu v kauze OKD je v nedohlednu, ale politické dopady budou po svědectví Bohuslava Sobotky bezprostřední.

Premiér Bohuslav Sobotka před ostře sledovaným soudem ke kauze OKD neřekl nic nového. Je to dávno, takže už si všechno nepamatuje, ale podle toho, co si pamatuje, šlo o standardní privatizační proces. A před soudem by vůbec měli stát hlavně lidé, kteří už osm let před Sobotkovým prodejem minoritního podílu v těžařské společnosti zbavili stát majority.

A pak samozřejmě také ti, kteří po Sobotkově prodeji velké minority vytahali z OKD miliardy korun a nechali firmu na holičkách. Tedy všichni, jen ne ti, kteří se v roce 2004 motali kolem prodeje 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun.

Dodejme, že jen v roce 2006 dosáhly OKD zisku 3,5 miliardy korun a svým vlastníkům vyplatily 8,5 miliardy na dividendách. A ještě pár let poté se jim dařilo, zejména v oblasti dividend, stejně dobře a lépe. Takže koupit skoro půlku takové společnosti za čtyři miliardy je nepochybně skvělý byznys. Ano, podezřele skvělý.

Sobotkovo svědectví bylo spíše ukázkou jeho pohledu na svět (suďte odstátnění, suďte investory) než výpovědí, která by přinesla do případu nějaký zvrat. Před soudem ostatně nestojí Sobotka, ale dva úředníci z tehdejšího Fondu národního majetku a znalec, který v roce 2004 vypracovával cenový posudek na minoritní podíl. Do něj pozapomněl zahrnout zlaté vejce ve struktuře OKD, totiž desítky tisíc hornických bytů. Kauza se za ty roky hodně zamotala a její konec není v dohlednu.

Nicméně její politické dopady jsou bezprostřední. Běžící soud a Sobotkovo svědectví oživí zájem o kauzu. Není divu, že volební lídr ČSSD Zaorálek, moravskoslezský patriot, žehlí kolem OKD, co se dá, a pro ostré slovo na adresu Zdeňka Bakaly nejde daleko.

Je jasné, že o trestní odpovědnosti rozhodují jen soudy. Ale politickou odpovědnost za vývoj OKD po roce 2004 Sobotkovi nikdo odpárat nemůže. Je to jedna z mála skvrn na jeho politickém štítu a je nepochybné, že soupeři ČSSD v čele s Andrejem Babišem na ni budou hlasitě upozorňovat. A Sobotkovo „já nic, to oni“ je odpovědí, která bude zřejmě stačit soudu, ale mnoha voličům zejména na Ostravsku určitě ne.