Jurečka obhájil post druhého muže lidovců, ve vedení je nově Herman

Ministr zemědělství Marian Jurečka je i po sjezdu KDU-ČSL 1. místopředsedou

Ministr zemědělství Marian Jurečka je i po sjezdu KDU-ČSL 1. místopředsedou Zdroj: Blesk - Martin Přibyl

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
6
Fotogalerie

Sjezd KDU-ČSL vybral nejužší vedení strany. Vypadla z něj jediná žena, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová.

Prvním místopředsedou KDU-ČSL byl znovu zvolen ministr zemědělství Marian Jurečka. Dostal přes dvě třetiny hlasů hlasů, porazil šéfa poslaneckého klubu Jiřího Miholu. Jurečka řekl, že chce pokračovat v úspěšné spolupráci v tandemu s předsedou Pavlem Bělobrádkem, který obhájil předsednický post.

Za hlavní úkol považuje Jurečka získání široké voličské podpory pro koalici s hnutím Starostové a nezávislí.

"Je to věrohodná politika, politika lidí nové generace, nezatížená ani politickými a ani podnikatelskými skandály z minulosti," charakterizoval Jurečka spojenectví se STAN, které delegáti definitivně schválili. "Byl bych rád, kdybychom naprosto otevřenou normální lidskou formou dokázali lidi přesvědčit, aby nám dali větší podporu než doposud," řekl Jurečka.

Místo Roithové Herman

Delegáti zvolili i čtyři řadové místopředsedy. Nejpřesvědčivěji zvítězil Mihola s 220 hlasy následovaný Ondřejem Benešíkem s 211 hlasy. Post v nejužším stranickém vedení obhájil i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

"Musíme mít jasno, kde jsme doma, v jaké kultuře jsme doma. To není o netoleranci, jsem velmi tolerantní, ale velmi mi záleží na tom, aby bylo jasné, že Evropa je založená na antických, židovských a především křesťanských základech," řekl Mihola.

Mezi špičky partaje byl nově zvolen ministr kultury Daniel Herman. "Jsem člověkem spolupráce a konsenzu, ale dokáži se také porvat - ať jsou to komunisté nebo třeba i prezident republiky," uvedl. "Chci se zasloužit o růst KDU-ČSL tak, jak se nám to daří v Praze," řekl s tím, že je třeba, aby lidovci dobyli hlavní město.

Místopředsednický post naopak neobhájila bývalá europoslankyně a někdejší kandidátka lidovců na prezidentku Zuzana Roithová. T byla jedinou ženou ve vedení.