Komentář Jany Havligerové: Vzbouření na vsi

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: Foto ara

Jiří Čunek
Jiří Čunek
3
Fotogalerie

Čert ví, co zlínského lidovce a hejtmana Čunka vedlo k tomu, že odmítl financovat prezidentu Zemanovi a jeho doprovodu zamýšlenou listopadovou jízdu po kraji. Přesněji co jej vedlo k nabídce, že z krajského rozpočtu uhradí leda tak 30 tisíc korun za oběd nebo večeři s hlavou státu. Nejspíš ale promluvil selský rozum.

Podle Čunka dosavadní čtyři prezidentské návštěvy přišly kraj na částku blížící se k půl milionu korun. Velkou část z ní představovaly náklady na pohoštění. Přitom když investuji, očekávám také nějaký výnos. Což je premisa, kterou lze v případě desítek tisíc korun vkládaných regiony do vzácných návštěv celkem úspěšně zpochybnit.

Přínos pro kraj je minimální, ze spanilých krajských jízd těží pouze Zeman – nemusí shánět finance na kampaň za své znovuzvolení do úřadu. Aktuálně prezident tuto středu odjíždí na Plzeňsko. Jak je obvyklé, pobude tam tři dny. Jeho předchozí štace v tomtéž regionu se konala letos v lednu. Návštěvy hlavy státu přestávají být vzácné, peníze do nich vložené už regionům ani nezvyšují prestiž.

Že je to od Hradu jen dobře vymyšlený tah, jak levně dostat prezidenta mezi lidi a zajistit mu tak hlasy voličů, už dochází krajům, ale také obcím. Města a obce mají s prezidentovými cestami rovněž výdaje. Z jejich rozpočtů plynou peníze například na stavbu tribun nebo ozvučení akcí. Není se co divit, že se spolu s některými kraji začínají vzpírat a reptat.

Mezi rebely patří i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ano ten Půta, který byl ještě loni ze Zemanovy návštěvy tak nadšený, že mu daroval velmi specifický – a jak neopomněl zdůraznit soukromý – dárek, totiž samopal. Teď vyzývá k tomu, aby se v budoucnu na financování návštěv hlavy státu podílela prezidentská kancelář. To Pražský hrad odmítá.

Hlasujte pro E15 v anketě Křišťálová lupa 2017 >>>

Zeman cestu na Zlínsko samozřejmě zrušil. Tedy vlastně nezrušil, jak upozornil Hrad, cestu si rozmyslel. Místo toho pojede vyjídat Olomoucký kraj. O peníze ovšem v zásadě nejde, jak tvrdí mluvčí hlavy státu. Podle něj se od šéfa Zlínského kraje jednalo o „hrozně trapné a mediálně vděčné kopání do kotníku“. A v Olomouckém kraji prý bude fajn. Určitě, je to sázka na jistotu. Tamní hejtman je členem hnutí ANO. Čunek a spolu s ním i lidovci naopak musejí počítat s tím, že se jim vzpoura vrátí.

Na otázku, kdo by měl platit prezidentské cesty, se kloudné odpovědi zřejmě hned tak nedočkáme. Hejtmani mají k jednotnému názoru zatím daleko. O tom, že by prezident náklady na  setkání s občany měl započítat do nákladů na volební kampaň, už tolik pochybností není. Přesvědčen je o tom zejména Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Jak jinak – ani s tím Hrad nesouhlasí. Jak doslova řekl kancléř Mynář: „To, že někdo vymyslel úřad, aby zaměstnal pár prudivejch úředníků, to s tím nemá nic společného.“ K tomu se dá dodat jediné. Pokud má mít nově zřízený úřad smysl, jeho úředníci by neměli přestat prudit.