Schillerová: Sobotka zaútočil na nezávislost finanční správy, cítím se poškozena a zostuzena

Náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Alena Schillerová

Náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová neuspěla jako nástupkyně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) ve vládě
Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová neuspěla jako nástupkyně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) ve vládě
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy
6
Fotogalerie

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová se ostře vymezila proti výhradám premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), kvůli nimž prý odmítl její jmenování do vedení rezortu financí.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemá Schillerová potřebné předpoklady pro výkon funkce ministryně financí a sloužila by jako prodloužená ruka Babiše.

"Já jsem úplně obyčejná ženská, vždycky jsem všechno dělala ráda. Můj život je úplně obyčejný, mám rodinu. Jsem samozřejmě v šoku z těch argumentů, které padají," uvedla na svou obhajobu Schillerová.

"Já přijala nominaci z ANO, nemám politické ambice, jsem celý život státní úředník. Vzala jsem to z jediného důvodu: v případě mého jmenování do čela ministerstva bych zaručila návaznost. Nemůžeme si dovolit prodlevu ve schvalování rozpočtu, navíc dokončujeme řadu projektů," pokračovala náměstkyně.

"Nyní dovolte vyjádření k argumentům premiéra: zcela kategoricky odmítám, že bych jakýmkoliv způsobem brzdila kontrolu korunových dluhopisů. To říká jen někdo, kdo nezná kompetenční zákon, kdo nezná zákon o finační správě. Něco takového zkrátka ani není možné. Zákon o finančí správě to říká jasně: máme čtyřstupňové řízení. Až ve zcela výjimečných případech může dojít k tomu, že některé případy řeší ministerstvo. Myslíte ale, že bych mohla dát takový pokyn? Že by se něco takového utajilo? V mém životě není nic netransparentního. Celý život jsem pracovala pro stát," pokračovala Schillerová.

Podívejte se, co si o Aleně Schillerové myslí premiér Bohuslav Sobotka: 

Video placeholde
Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy • Blesk / Zuzana Štíchová

"Vnímám to jako útok na nezávislost finanční správy. Pak jsem se dočetla, že bych měla mít vazby na ministra financí. My se známe od podzimu 2015, proč jsem byla vybrána do pozici náměstka dodneška nevím. Přístupem premiéra se cítím poškozena a zostuzena," dodala.

Podle premiéra je Schillerová odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Premiér jí vyčetl také to, že prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní.