SPD chce čtyři ministerstva. S Babišem se ale neshodneme na referendu o EU, říká Okamura

Volební štáb SPD

Volební štáb SPD Zdroj: michael tomeš

Dění ve volebním štábu hnutí SPD
2
Fotogalerie

Rezorty školství, spravedlnosti, dopravy a zahraničí. Tyto úřady by chtělo řídit hnutí Svoboda a přímá demokracie, řekl E15 jeho šéf Tomio Okamura. Přiznal, že u lídra ANO Andreje Babiše naráží na požadavek svého uskupení uzákonit referendum o vystoupení Česka z EU.

Proč vás zajímá kontrola nad zahraničními vztahy?

Kdybychom skutečně byli ve vládě, přičemž v této fázi zatím žádná jednání nejsou, tak bychom určitě měli zájem o ministerstva, která odpovídají našemu programu. Chceme budovat dopravní infrastrukturu, mít vliv na školství a rozpohybovat soudy. Prosazujeme i větší hmotnou odpovědnost soudců a státních zástupců.

A zahraničí je naše velmi důležité téma. Chceme prezentovat euroskeptické názory SPD, být aktivní proti diktátu Bruselu a hájit české národní zájmy. Ale znovu zdůrazňuji, že nám jde o program. Žádná koryta v tom nevidíme.

Jak se hnutí ANO staví k vašemu požadavku na uzákonění referenda o vystoupení Česka z EU?

Tam shodu nenacházíme. I když jsme tento bod zatím nedali na stůl, Andrej Babiš se na něj už opakovaně ptal. Řekl, že se mu nelíbí. Cítíme, že ANO s ním má nejzásadnější problém, což mě překvapuje. Chceme, aby zákon o referendu obsahoval jak možnost vystoupit z EU, tak možnost nepřijmout euro. Občané by si o tom měli rozhodnout sami.

Kolik bodů jste už s Babišem projednali?

Dosavadní schůzky ukazují, že jdeme za programem. Dáváme k jednání vždy tři body, už jsme jich probrali šest. Příští úterý jsme pozváni na třetí jednací kolo. ANO zatím nevidí jako aktuální náš požadavek, kterým je zrušení Senátu.

Jak rychle byste chtěli zrušit horní komoru parlamentu?

Je to ústavní změna, chápeme, že to bude trvat déle. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL měla referendum v programu, ale přesto se nedobrala konce. Komunisté by do referenda šli, chceme se o tom bavit i s Piráty. Může to trvat celé volební období, takže je třeba se do toho pustit včas. Máme v programu řadu radikálních návrhů a většinou jde právě o změny ústavní.

Dovedl byste si představit koalici s hnutím ANO, s nímž máte dohromady přesnou stovku poslanců, kterou by podpořila například část ČSSD?

My jsme o žádné vládě s ANO nejednali. A rozhodně se nedohodne s nikým, pakliže nesplní náš program. Žádné představy o případné podpoře vlády zatím nemáme, protože na stole není nic v takové šíři, aby se dalo mluvit o tom, že někdo splnil náš program. Tato fáze s nikým nenastala.

Jasně jsme řekli i naše podmínky Andreji Babišovi. Vládu, která by stála na trestně stíhaném premiérovi, podpořit nemůžeme. To ale není náš problém, řešení musí nalézt ANO.