ODS do eurovoleb povede Zahradil, Vondra bude útočit ze zadních pozic

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: Hynek Glos

Jan Zahradil
Evžen Tošenovský
Veronika Vrecionová
Alexander Vondra
5
Fotogalerie

Lídrem kandidátky ODS v květnových volbách do Evropského parlamentu bude současný europoslanec Jan Zahradil, na druhém místě jeho europoslanecký kolega Evžen Tošenovský . Na třetím místě kandiduje poslankyně Veronika Vrecionová. Bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra bude o zvolení usilovat ze 16. místa na kandidátce. Na tiskové konferenci to dnes oznámili občanští demokraté. Předseda strany Petr Fiala zdůraznil, že Zahradil má v EU autoritu a bohaté zkušenosti.

Na čtvrtém místě kandidátky je Ondřej Krutílek, na pátém Radka Trylčová a na šestém Eva Decroix. Vondra, člen vlád Mirka Topolánka, někdejší poslanec i senátor se do politiky vrací po šesti letech.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Občanští demokraté podle svého předsedy nabídnou českým voličům na prvním místě „zkušeného lídra“ a „nejzkušenějšího českého zástupce v evropských institucích“.

Zahradil byl již loni v listopadu potvrzen jako vedoucí kandidát frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) na post předsedy Evropské komise před květnovými volbami do EP. Zahraniční politice se věnuje více než dvacet let. V letech 1998-2004 předsedal Společnému parlamentnímu výboru přidružení EU-ČR. Do Evropského parlamentu byl poprvé zvolen roku 2004, poté dvakrát znovuzvolen. Je místopředsedou europarlamentního výboru pro zahraniční obchod. Jako zatím jediný Čech působil ve funkci předsedy jedné z europarlamentních politických frakcí (ECR) a od roku 2010 je i předsedou celoevropské politické strany ACRE (Aliance evropských konzervativců).

Fiala zdůraznil, že kandidátka ODS je vyvážená a nepotřebovala na to genderové kvóty. ODS chce podle něj nabídnout voličům alternativu vůči extrémním pozicím, ať už ze spektra krajních euroskeptiků, či eurofederalistů.

„Naším jednoznačným zájmem je vrátit do české politiky debatu o programu. Nechceme se opírat o marketingové triky a populistické prázdné fráze, ale nabízet konkrétní řešení vycházející z programu. Budeme prosazovat politiku v zájmu českých občanů,“ uvedl Fiala. Doplnil, že ODS bude podporovat české zemědělce, českou krajinu a bude kompetentní v energetické politice.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer, protože je nutné počkat se sčítáním na zavření volebních místností v celé EU. České strany si rozdělí 21 křesel. V současnosti mají po čtyřech europoslancích ANO a ČSSD, tři zástupce mají TOP 09, KDU-ČSL a KSČM, dva ODS a po jednom STAN a Svobodní.

Výsledek eurovoleb? Nízká účast, vítězství Babiše, úspěch ODS a Pirátů, pláč některých stran. Více zde >>>


Lídr ODS: Euro nechci, Babiš zneužil náhrady z EU a czexit by nám uškodil, říká Zahradil. Více zde >>>