Virus napomáhá Ludvíkovi do Senátu. Tvrdý střet čeká Němcovou s Hamplem

Miloslav Ludvík

Miloslav Ludvík Zdroj: profimedia

Miloslav Ludvík
Miroslava Němcová
Profesor Václav Hampl, bývalý rektor, dnes senátor
Senátor Václav Láska
Jiří Padevět se o období protektorátu zajímá od dětských let.
7
Fotogalerie

Šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík je v jednom kole. Jako jiné ředitele zdravotnických zařízení ho však nezaměstnává jen koronavirus, ale i kandidatura v podzimních senátních volbách v Praze 5 a 13. V médiích je nyní hodně vidět, vyjadřuje se k epidemii. Deníku E15 potvrdil, že o hlasy voličů bude usilovat s podporou své mateřské ČSSD a hnutí ANO. Tvrdý souboj se očekává i ve volebním obvodu, kam spadá Praha 1 a částečně druhá, šestá a sedmá městská část.

„O kandidatuře jsem přemýšlel dlouho, v obvodu Prahy 5 a 13 bydlím a pracuji tady. Na kampaň ale za současné situace nemám čas, jsem plně vytížen koronavirem,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví. V poslední době často komentuje problémy, které nákaza způsobuje jak pacientům a nemocnicím, tak systému veřejného zdravotního pojištění jako celku.

Ludvík předpokládá, že do kampaně investuje ze svého 200 až 300 tisíc korun, stejnou částku mu poskytne sociální demokracie.

Přispět má i uskupení premiéra Andreje Babiše. „Musí o tom být uzavřena koaliční smlouva mezi ČSSD a ANO na úrovni místopředsedů. Jde také o případné rozdělení státních příspěvků za senátora, pokud mě lidé zvolí,“ dodal Ludvík.

Zatím nejvážnějším soupeřem šéfa největší české nemocnice je senátor Václav Láska (SEN 21). Znovu mu pomůže Strana zelených a letos i KDU-ČSL pravděpodobně s Piráty.

Jak se stát členem volební komise?

Do boje ve volebním obvodu může ještě zasáhnout ředitel Knihovny Václava Havla, bývalý velvyslanec a senátor Michael Žantovský. Na jeho kandidatuře by se mohly dohodnout TOP 09, STAN a ODS. „Je to jedno z možných jmen,“ potvrdil předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Velmi sledovaný bude duel v Praze 1. Současná poslankyně ODS a exšéfka dolní komory parlamentu Miroslava Němcová bude usilovat o post senátora Václava Hampla.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Někdejší rektor Univerzity Karlovy už potvrdil, že se chce opírat o širší koalici stran a hnutí. V roce 2014 měl podporu lidovců a Strany zelených, porazil nestraníka za občanské demokraty Zdeňka Schwarze.

V hlavním městě se ještě volí v Praze 9 a 14, kde po rezignaci Zuzany Baudyšové získal v loňských doplňovacích volbách mandát David Smoljak (STAN). Postaví se mu historik, bývalý mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů a předseda vysočanské ČSSD David Pavlát.

Volby do třetiny Senátu se konají 2. a 3. října. Ze sedmadvaceti členů komory, kterým letos končí mandát, se k jeho obhajobě dosud přihlásilo sedmnáct.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů i první kolo voleb do Senátu>>>