Američané sankcemi kolem Nord Streamu 2 podporují Ukrajinu. Mohou i dodat zbraně

Nové americké sankce postihnou loď, která se podílela na realizaci plynovodou Nord Stream 2. (ilustrační foto)

Nové americké sankce postihnou loď, která se podílela na realizaci plynovodou Nord Stream 2. (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Nové americké sankce postihnou loď, která se podílela na realizaci plynovodou Nord Stream 2. (ilustrační foto)
Loď pokládající potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2.
Nové americké sankce postihnou loď, která se podílela na realizaci plynovodou Nord Stream 2. (ilustrační foto)
Podmořský plynovod Nord Stream 2 obejde Ukrajinu.
Podmořský plynovod Nord Stream 2 obejde Ukrajinu.
6
Fotogalerie

Spojené státy daly znovu najevo svou nechuť k plynovodu Nord Stream 2. Terčem nových sankcí se stala společnost Transadria a její loď Marlin, které se podílely na realizaci projektu. Potrubí je však od září hotové, Washington se v létě dohodl s Německem a nepostihuje hlavního aktéra, konsorcium Nord Stream 2 AG. Nové sankce jsou tak patrně spíše politickým signálem vyslaným k Ukrajině v době, kdy se spekuluje o riziku ruské invaze. Americký prezident Joe Biden zároveň zvažuje, že do země pošle zbraně a vojenské poradce.

Biden zdědil problematiku plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět ruský plyn do Německa, po předchůdci Donaldu Trumpovi, hlasitém odpůrci projektu. Někdejší prezident upozorňoval Evropu na riziko zvýšené energetické závislosti na Moskvě a zároveň chtěl na kontinent dostat co nejvíce amerického zkapalněného plynu. Biden nyní lavíruje mezi tvrdým postojem, ke kterému ho tlačí Kongres, a spoluprací s Německem, jehož vláda potrubí usilovně hájí.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Výsledkem jsou bezzubé sankce, které nemají šanci spuštění plynovodu zastavit. Nynější postihy se tak vztahují pouze na zmíněnou společnost Transadria sídlící na Kypru, za kterou se zřejmě skrývá ruská účast. Postih se však netýká Blue Ship, další lodi zapojené do stavby plynovodu. Její vlastník je totiž spřízněný s německou vládou, jak vysvětluje zdroj agentury Bloomberg. Klíčové však je, že Biden odmítá trestat hlavního účastníka projektu, společnost Nord Stream 2 AG, kterou ovládá ruský gigant Gazprom.

„I když se stavíme proti plynovodu Nord Stream 2, a to i prostřednictvím sankcí, pokračujeme ve spolupráci s Německem i dalšími spojenci a partnery na snížení rizik, která plynovod představuje pro Ukrajinu a země EU a NATO v první linii, a na potlačení škodlivých ruských aktivit včetně těch v energetice,“ prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Zmínka o Ukrajině, Severoatlantické alianci v první linii a škodlivých ruských aktivitách tak může být spíše politickým vzkazem v době, kdy ukrajinské i americké zpravodajské služby spekulují o přípravě ruského vpádu do sousední země.

Z Kyjeva v této souvislosti v poslední době zaznívaly výzvy k pokračování postihů rour, které zemi obcházejí. „Pokud nebude přes Ukrajinu proudit plyn, bude pro Rusko snazší zahájit vojenskou agresi v plném rozsahu,“ varoval šéf ukrajinského Naftogazu Jurij Vitrenko.

Několik zdrojů potvrdilo televizi CNN, že Biden zvažuje i vojenskou podporu Kyjeva. Balíček pomoci by měl mimo jiné obsahovat protitankové střely a minomety, uvažuje se i o systému protivzdušné obrany. Za Ukrajinu by v budoucnu mohly bojovat i tři ruské helikoptéry Mi-17, kterými Pentagon původně vybavil afghánské síly a nyní pro ně hledá využití.

Kritici však tvrdí, že Moskva by takový krok považovala za přílišnou eskalaci. Není také jasné, zda vojenští poradci, které Washington plánuje do regionu vyslat, mají působit přímo na Ukrajině.