Americké ekonomice se před volbami poměrně daří. Biden však naráží na hradbu pesimismu

Americký prezident Joe Biden zatím nezvládá veřejnosti prodat solidní hospodářské výsledky.

Americký prezident Joe Biden zatím nezvládá veřejnosti prodat solidní hospodářské výsledky. Zdroj: Profimedia

Vše nasvědčuje tomu, že opakovaní minulého souboje o Bílý dům mezi demokratickým prezidentem Joem Bidenem a jeho republikánským rivalem Donaldem Trumpem bude mimořádně napínavé. Někdejší šéf Bílého domu v tuto chvíli v průzkumech vede, jeho náskok však není výrazný. O to větší roli sehraje, jak se do podzimu bude dařit americké ekonomice, a především to, jak budou voliči situaci vnímat. Bidena totiž na tomto poli dlouhodobě neoceňují, a tak mu nemusejí pomoci ani robustní ukazatele růstu, tvorby pracovních míst a poklesu inflace.

Během Bidenova prezidentství vzrostl počet Američanů, kteří považují ekonomické záležitosti za nejdůležitější národní téma. V současnosti jich je podle agentury Gallup třicet procent. To je sice méně než koncem roku 2022, ale proti Trumpově éře zhruba dvojnásobek.

Prezident a jeho tým dobře vědí, že ho Američané v tomto směru považují za méně schopného než jeho rivala. Přestože Trump v předvolebních průzkumech vede pouze o pár procentních bodů, v případě vnímání hospodářské zdatnosti je rozdíl mezi kandidáty mnohem vyšší. V lednu považovalo v šetření pro NBC Trumpa za kompetentnějšího na tomto poli 55 procent tázaných, Bidena 33 procent.

Biden se chlubí zotavením a pracovními místy

Pro prezidenta to byl ještě horší výsledek než v měsících před minulými volbami. Zvlášť když silně zaostává i v jiných oblastech, především v bezpečnosti a otázce mentální a fyzické kondice. „Nejvíce znepokojující je eroze Bidenova postavení proti Trumpovi ve srovnání s dobou před čtyřmi lety. Biden ve všech ukazatelích v porovnání s rokem 2020 klesl,“ řekl zmíněné stanici demokratický expert na průzkum veřejného mínění Jeff Horwitt. „Můžeme se utěšovat jen tím, že jsme v lednu, a ne v říjnu 2024,“ dodal.

Dá se přitom očekávat, že vnímání Američanů se bude snažit zvrátit ve svůj prospěch zejména v oblasti hospodářství. Pokusí se je přesvědčit o tom, že Spojené státy úspěšně dostává z potíží, které nezpůsobil. „Zdědil jsem ekonomiku, která byla na hraně. Nyní nám ji závidí celý svět!“ prohlásil prezident nedávno před zákonodárci.

„Inflace klesá, pracovních míst přibývá. Vytvořili jsme 800 tisíc pracovních míst ve výrobě,“ chlubil se Biden tento měsíc na mítinku v Michiganu. Experti však upozorňují na to, že pesimismus Američanů v tomto směru až nepochopitelně přetrvává a pro Bidena bude mimořádně těžké prodat solidní výsledky v několika oblastech.

Nezaměstnanost, která v době pandemie koronaviru ještě za Trumpa prudce vyskočila a v dubnu 2020 se dostala na rekordních 14,7 procenta, během Bidenovy administrativy pozvolna poklesla a nyní je na předpandemické úrovni. V únoru její míra činila 3,9 procenta. Celkově tak za Bidenovy éry vzniklo téměř patnáct milionů pracovních míst.

Prezident může poukazovat i na ekonomický růst. V roce 2021, tedy v prvním roce jeho působení, vyskočil HDP o 5,8 procenta. Tehdy však šlo o zotavení po koronavirovém propadu. V následujícím roce vzrostla ekonomika o 1,9 procenta a loni o 2,5 procenta. Loňské tempo zcela odpovídá růstu v období Trumpovy administrativy.

Inflace zůstává silným tématem

Odborníci však míní, že Biden má jednoduše smůlu v tom, že Američané mají stále v živé paměti pandemii, která ukončila dlouhou etapu klidu a způsobila jim silné otřesy. Mnozí tak trpí úplnou nostalgií po Trumpově ekonomice. „Před pandemií byl v podstatě stabilní stav hospodářství. Nyní tu panuje pocit, že se stále dostáváme ze šoku,“ řekl stanici CBS Gregory Daco z EY.

Velkým tématem zůstává především inflace. Během Trumpovy éry se držela kolem dvou procent. Po narušení globálních dodavatelských řetězců a destabilizaci pracovního trhu vystoupala v roce 2022 až nad devět procent, což poškodilo kupní sílu Američanů. Komentátoři se navíc domnívají, že k tomu silně přispěly Bidenovy masivní státní výdaje v rámci plánu na záchranu ekonomiky.

V roce 2022 tak Američané utratili za potraviny největší část příjmů od roku 1991. A voliči zatím příliš nereagují na to, že růst cen se od té doby zmírnil na zhruba tři procenta. Rozpočty mnohých domácností stále zůstávají napjaté a nezabírá zatím ani to, že růst mezd je v posledních měsících strmější než zdražování.

Ne všichni Američané se z něj těší, přilepšení se týká zejména mladších a lidí s nižšími příjmy. „Inflace se stala klíčovým tématem, hlavním bodem konverzace, zatímco po většinu tří dekád, které pandemii předcházely, tomu tak nebylo,“ poznamenal Daco. Další experti míní, že v tomto směru pomůže až návrat k cenové stabilitě a předvídatelnosti.

Nadcházející měsíce budou klíčové

Vyšší výdaje v uplynulých letech vedly k tomu, že se snížila schopnost Američanů spořit. Lidé si v průměru zvládají odložit stranou méně než čtyři procenta mzdy. Za Trumpa to před pandemií bylo pět až osm procent. Občané Spojených států nyní mají také rekordní dluhy na kreditních kartách. Zároveň roste počet osob, které se opožďují se splátkami. Lidé se zároveň více než dříve zadlužují při nákupech aut.

Bidenovi nepomáhá ani to, že velké státní výdaje na zotavení, infrastrukturu a na zelený přechod přispěly k dalšímu růstu státního dluhu. V éře Baracka Obamy se poprvé vyšplhal nad sto procent HDP. Trump ho nezkrotil, naopak za jeho administrativy ještě mírně vzrostl. Během pandemie stoupal rychle, pak však mírně poklesl na prosincových 124 procent HDP.

V nadcházejících měsících tak bude velmi důležité, zda pesimismus Američanů vyvane. Rozhodovat o tom budou nejen fakta, ale také Bidenova schopnost argumentace, která bude záviset na jeho fyzické a psychické zdatnosti. Komentátoři přitom podotýkají, že mnozí Trumpovi voliči už ani oficiálním statistikám nevěří a naslouchají jen tomu, co chtějí slyšet. I spotřebitelská nálada je mezi republikány výrazně horší než mezi demokraty.

Analytici však upozorňují na to, že atmosféra ve společnosti se přece jen začíná měnit. I pro Trumpovy poradce je tak stále těžší předstírat, že se situace nelepší. „Nemůžete vinit prezidenta za to, že se něco pokazí, a pak říkat, že nenese zodpovědnost, pokud jdou věci správným směrem,“ podotkl minulý měsíc pro web Politico Stephen Moore, který má blízko Trumpově kampani.