Barma se stala největším producentem opia na světě, sesadila Afghánistán

Sklizeň na venkově Barmy

Sklizeň na venkově Barmy Zdroj: Tomáš Stingl

Barma se letos stala největším producentem opia na světě. Z čela žebříčku sesadila Afghánistán, kde hnutí Tálibán loni, rok po převzetí moci, zakázalo pěstování máku. Zatímco v Afghánistánu kleslo pěstování máku na tuto drogu o 95 procent, výnosy farmářů v Barmě rapidně vzrostly díky růstu cen opia na světových trzích. Ve své nejnovější zprávě to uvedl Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC).

Barma zažila politický převrat rovněž v roce 2021, tam ale politická, sociální a ekonomická nestabilita naopak vedla k růstu zájmu o produkci opia. „S pokračujícími boji mezi vládnoucí vojenskou juntou a demokratickou opozicí zájem nejspíš dál poroste,“ domnívá se Jeremy Douglas z UNODC. „Pro obyvatele odlehlých oblastí je to mnohdy jediný způsob obživy,“ dodává.

Plocha osázená mákem vzrostla v Barmě za poslední rok o osmnáct procent na 47 tisíc hektarů. Podle odhadu úřadu by tam mohla být letos nejvyšší úroda za posledních dvacet let. Roste také výnosnost z polí díky využití modernějších technologií, investicím nebo zavlažování.

Rozšiřování pěstování opia je součástí rostoucí nelegální ekonomiky v Barmě, kam se řadí také výroba syntetických drog a obchodování s nimi, praní špinavých peněz nebo internetová podvodná centra provozovaná skupinami spojenými s organizovaným zločinem.

UNODC odhaduje, že obchod s opiem v Barmě má hodnotu 1 až 2,4 miliardy dolarů (22,7 až 54,4 miliardy korun), což odpovídá 1,7 až 4,1 procentům HDP této asijské země, píše AFP.