Biden podpořil americké zbrojaře, ti teď zdvojnásobují výrobu protitankových střel

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin Zdroj: U.S. Defense Imagery

Americký prezident Joe Biden nedávno navštívil továrnu na Javeliny.
2
Fotogalerie

Americký výrobce zbraní Lockheed Martin plánuje téměř zdvojnásobit výrobu protitankových střel Javelin, které mají pomoci Ukrajině v boji proti ruské invazi. Generální ředitel firmy Lockheed Martin James Taiclet upozornil, že očekává zvýšenou poptávku po zbraních i po skončení války na Ukrajině, a to kvůli hrozbám z Ruska a Číny. Informuje o tom agentura Reuters.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden minulý týden navštívil výrobní zbrojařský závod v Alabamě, v němž vyrábí zbraně společnosti Lockheed Martin a Raytheon Technologies. Šéf Bílého domu výrobce zbraní podpořil a žádá Kongres o vyčlenění dalších 33 miliard dolarů (přes 770 miliard korun), zákonodárci však zatím nový balík neschválili.

Americký výrobce zbraní Lockheed Martin plánuje vyrábět dvakrát více protitankových střel Javelin a chce zvýšit produkci ze současných 2100 střel ročně na čtyři tisíce. Ukrajinští představitelé odhadovali, že země v prvních týdnech války používala až 500 střel Javelin denně, uvedla v březnu CNN. Navýšení produkce na dvojnásobek ale podle šéfa Lockheed Martin Jamese Taicleta potrvá. 

Ačkoliv nikdo neví, jak dlouho bude válka na Ukrajině trvat, útoky z ruské strany vůči Ukrajině to podle něj nemusí skončit. „Hrozba ze strany Ruska a Číny poroste i po válce na Ukrajině. Tyto dva národy spolu s Íránem a Severní Koreou nebudou méně aktivní, ba naopak budou pravděpodobně ještě aktivnější,“ upozornil Taiclet.

Kde se válčí na Ukrajině – Průběh bojů a místa největších masakrů

Video placeholde
Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů • Videohub

Zároveň dodal, že firma může začít okamžitě se zrychlením a navýšením výroby, kterou plánuje dlouhodobě, a to nejen v případě výroby protitankových střel Javelin. Podle něj bude trvat několik měsíců, ba dokonce možná i několik let, než se dodavatelský řetězec společnosti nastartuje, aby jí pomohl splnit výrobní cíle.

Od počátku války, tedy od 24. února, dodaly Spojené státy na Ukrajinu zbraně v hodnotě 3,4 miliardy dolarů včetně protitankových střel, protiletadlových systémů Stinger, munice, ale i neprůstřelných vest. Biden podpořil zbrojařské výrobní závody a tamním pracovníkům řekl, že každý dělník v těchto výrobních závodech a každý americký daňový poplatník přímo přispívá k boji za svobodu. 

„Umožňujete Ukrajincům, aby se bránili," uvedl Biden v závodu Lockheed Martin v Alabamě. Podle americké agentury AP šéf Bílého domu při prohlídce továrny řekl, že ukrajinští rodičové v souvislosti s úspěchy amerických protitankových střel Javelin pojmenovávají své děti Javelin nebo Javelina.