Brexit přerůstá v právní boj, obavy Britů z odchodu z EU sílí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Británie především
Londýn, Velká Británie, metro
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Theresa Mayová
Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
7
Fotogalerie

Proces odchodu Velké Británie z Evropské unie ještě vlastně nezačal a přitom se každým dnem stává komplikovanějším. Podle médií se schyluje k další právní při, v níž půjde o udržení země na jednotném trhu.

 Aktivisté ze skupiny British Influence informují vládu o svém záměru obrátit se na vrchní soud. Chtějí, aby poslanci získali pravomoci o podmínkách brexitu rozhodovat. Budou argumentovat tím, že kabinet nemá mandát opustit jednotný trh, jelikož tato záležitost nebyla součástí červnového referenda. Podle nich nelze spojovat vystoupení z EU s odchodem z Evropského hospodářského společenství.

„Nejde o zastavení brexitu, ale o jeho formování. Země požaduje úspěšný, inteligentní brexit, ne prohru v podobě ideologického, tvrdého brexitu, jenž poškodí Spojené království i Evropu a pro který neexistuje ani mandát,“ tvrdí jeden z navrhovatelů Peter Wilding.

Britští a irští právníci navíc chtějí prostřednictvím soudu v Dublinu získat vyjádření, zda lze brexit po podání oficiální žádosti o zrušení členství zastavit nebo zvrátit. Požadují také odpověď na dotaz, zda rozluka království s EU musí automaticky znamenat i jeho odchod z jednotného trhu. Premiérka Theresa Mayová řekla, že chce aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy do konce března. Nejvyšší soud má přitom v lednu určit, zda první krok jednání přísluší vládě či parlamentu.

Středeční souhlas zákonodárců s vládním harmonogramem však naznačil, že případný výrok v neprospěch kabinetu nebude znamenat velké překážky. Pro vládu ale mohou být znepokojivé nejen nekonečné právní aktivity, ale také aktuální průzkumy.

Ukazují, že obavy lidí rostou. Podle spotřebitelského magazínu Which? se následků brexitu bojí 47 procent respondentů, což je o osm procent více než v září. The Guardian odkazuje i na šetření agentury YouGov, podle nějž jen pět procent tázaných čeká po brexitu zlepšení své finanční situace.

Více než pětina míní, že nebude mít žádný dopad, 28 předpokládá finanční ztráty a 45 procent neví.