Británie ruší cla na americké zboží, která zavedla EU. Nejvyšší soud USA odmítl žalobu proti výsledku voleb

Velká Británie ruší cla na americké zboží, která v listopadu zavedla Evropská unie kvůli letitému sporu dvou největších výrobců letadel na světě - Boeingu a Airbusu.

Velká Británie ruší cla na americké zboží, která v listopadu zavedla Evropská unie kvůli letitému sporu dvou největších výrobců letadel na světě - Boeingu a Airbusu. Zdroj: Reuters

Šance Donalda Trumpa na obhajobu prezidentského mandátu je už v podstatě jen teoretická. Nejvyšší soud USA zamítl žalobu jeho stoupenců o přezkoumání výsledku voleb v Pensylvánii.
Japonský premiér Jošihide Suga schválil další balíček na podporu japonské ekonomiky ve výši 73,6 bilionu jenů, tedy asi 15,3 bilionu korun. Japonskému hospodářství se přitom ve třetím čtvrtletí dařilo nad očekávání.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Vstřícný krok k Washingtonu

Velká Británie od ledna zruší cla na dovoz zboží ze Spojených států v hodnotě čtyř miliard dolarů, tedy skoro 87 miliard korun. Cla na produkty z USA uvalila Evropská unie v listopadu. Jednalo se o odvetu za podporu, kterou Washington poskytoval americkému výrobci letadel Boeing v dlouholetém sporu s jeho evropským konkurentem – firmou Airbus. Britové se tímto krokem snaží zlepšit vztahy se Spojenými státy, což by jim mělo pomoci při vyjednávání o vzájemné obchodní dohodě. Londýn tím zároveň dává najevo, že si po definitivním vystoupení z EU 31. prosince nastaví svoji vlastní celní politiku.    

Konec nadějí pro Trumpa

Nejvyšší soud USA odmítl žádost republikánských stoupenců prezidenta Donalda Trumpa, kteří požadovali přezkoumání výsledku voleb v klíčovém státě Pensylvánie. Soud své rozhodnutí nekomentoval. Pensylvánský guvernér Tom Wolf v listopadu potvrdil, že se vítězem hlasování ve státě stal Trumpův demokratický soupeř Joe Biden. Snahy současného šéfa Bílého domu zpochybnit letošní volby vycházejí naprázdno. Žaloby jeho týmu už dříve selhaly i v Arizoně, Georgii, Nevadě a ve Wisconsinu.  

Z trhů a burz 

Akcie rostly díky vakcínám

Americké burzy v úterý posilovaly. Vzhůru je táhly především tituly velkých farmaceutických společností. Například akcie americké Moderny vyrostly o 6,48 procenta poté, co si Švýcarsko od ní objednalo další tři miliony vakcín. Index Dow Jones celkově posílil o 0,35 procenta. S&P 500 vzrostl o 0,28 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 0,5 procenta. Mírně v plusu včera uzavřela obchodování také většina západoevropských trhů, a to především díky novým nadějím na uzavření brexitové dohody. Výjimkou byl pouze francouzský CAC 40, jenž klesl o 0,23 procenta.     

Japonské podniky dostanou další pomoc

Japonské hospodářství se zotavuje z dopadů koronakrize výrazně rychleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt třetí největší ekonomiky světa se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 22,9 procenta. Analytici přitom v polovině minulého měsíce předpovídali růst pouze o 21,4 procenta. Japonská vláda v čele s premiérem Jošihidem Sugou v úterý přesto schválila nový záchranný balíček na podporu tamních firem ve výši 73,6 bilionu jenů, čili asi 15,3 bilionu korun. Jedná se už o třetí finanční injekci, kterou Japonsko poskytne svým podnikům v letošním fiskálním roce.   

Tweet dne

„Den poté, co se zbavil své divize samořiditelných vozů, se Uber loučí i se svými létajícími taxíky.“  

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber pokračuje ve výprodeji svých technologických inovací. V pondělí prodal za čtyři miliardy dolarů svůj program na vývoj automobilů bez řidiče start-upu Aurora. Nyní se vzdává i svého plánu na výrobu létajících vozů. Uber divizi přenechal firmě Joby Aviation za nezveřejněnou částku. Taxislužba však jako součást dohody investuje do Joby 75 milionů dolarů.    

Stane se dnes

  • Premiér Spojeného království Boris Johnson se v Bruselu setká s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, aby jednali o vztazích Británie a EU po konci letošního roku. Odpoledne bude Johnson odpovídat na otázky poslanců britské Dolní sněmovny. 
  • Nová restriktivní opatření proti šíření nemoci COVID-19 začínají platit v Dánsku a Bavorsku. 
  • Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan navštíví Ázerbájdžán. Turci stát podporovali v nedávném boji s Arménií o Náhorní Karabach.
  • Slovenský parlament by měl hlasovat o státním rozpočtu na příští rok.