Britští lékaři: kvůli přetížení zdravotnictví a strachu budou lidé umírat roky

Boj s koronavirem v Británii

Boj s koronavirem v Británii Zdroj: Reuters

Boj s koronavirem v Británii
Boj s koronavirem v Británii
Boj s koronavirem v Británii
V Británii s testy na koronavirus pomáhají vojáci
Těhotná lékařka Meenal Vizová protestovala před sídlem britského premiéra v Downing street za lepší ochranu zdravotníků
7
Fotogalerie

V Británii zemřelo na Covid-19 už zhruba 22 tisíc lidí. Zdravotní experti se však obávají, že za touto statistikou se ukrývají další, možná podobně hrozivá data. Upozorňují na případy lidí, kteří kvůli přetížení systému koronavirem i strachu z nákazy nedostávají odpovídající péči. Podle nich se země může potýkat se zdravotními následky současné situace celé roky.

Lékaři na základě zkušeností z předchozích pandemií doma i v zahraničí tvrdí, že v těchto obdobích vzrůstá počet úmrtí i na jiné nemoci. „V době chřipkové krize před deseti lety jsme zaznamenali vyšší úmrtnost na infarkty a mrtvice,“ uvedl podle BBC šéf profesního sdružení britských praktiků Martin Marshall.

Aby státní zdravotnický systém NHS zvládl pandemii a zajistil dost lůžek pro nakažené, podnikl bezprecedentní kroky. Posunuty byly zákroky jako jsou náhrady kyčelního kloubu či další operace, které snesou odklad. Podle britské veřejnoprávní televize se pandemie nějakým způsobem dotkla až 700 tisíc běžných chirurgických ošetření měsíčně. Většina těchto restů sice pacienty zřejmě neohrozí na životě, ale omezuje kvalitu jejich života.

Boj o život nakažených koronavirem má však dopady i na akutní případy. Podle dat zdravotnických úřadů se návštěvnost pohotovostí v Anglii od počátku pandemie snížila na polovinu. Tento trend lékaře přiměl k naléhání na pacienty, aby vyhledali nezbytnou péči.

Obávají se i zhoršení péče o děti. Registrují už případy, kdy se například mladý pacient dostal do nemocnice se zánětem slepého střeva, až když prasklo. V médiích se objevil i případ ženy, která čekala na lince zdravotní pomoci 111 více než hodinu, zatímco její dítě mezitím přestalo dýchat a následně zemřelo.

Samostatnou kapitolou je pak přerušení screeningu nádorových onemocnění ve Skotsku, Severním Irsku, Walesu a jeho výrazné omezení v Anglii. Podle odborných odhadů tak bylo každý týden zanedbáno na 2700 diagnóz. Lékaři varují, že dopady mohou být dramatické a na rozdíl od koronaviru se mohou dotknout i většího počtu mladších Britů.

Lidé se zhoubnými nádory by měli být operováni ve speciálních, koronavirové nákazy prostých centrech, která v Anglii vznikla na 21 místech. „Využil jsem příležitosti hned sem nastoupit, protože je to místo bez covidu. Rakovina není nemoc, která na vás čeká a operace znamenala všechno,“ popsal BBC svou zkušenost s jedním z regionálních center jednasedmdesátiletý Rod Plethero, který trpí nádorem čelisti.

Britští lékaři v neposlední řadě varují i před rozvojem či zhoršením duševních onemocnění v důsledků sociální izolace a zdravotní i ekonomické nejistoty.

Počet obětí zanedbání péče je těžké vyčíslit. V porovnání průměru statistik úmrtí z posledních letech a letoška je převis i po odpočtu zemřelých na Covid-19. Není však jasné, kolik z těchto lidí podlehlo koronaviru bez provedeného testu a kolik jich skonalo kvůli jiné nemoci. Kupříkladu ve třetím dubnovém týdnu zemřelo o 12,5 tisíce lidí více, než činí pětiletý průměr. Covid-19 má v úmrtním listu devět a půl tisíce. Nynější zanedbaní péče se navíc může projevit až během příštích let.