Britští poslanci opět odmítli brexitovou dohodu. Mayová: Hlasování má vážné důsledky

Zastánci brexitu

Zastánci brexitu Zdroj: reuters

Theresa Mayová v britském parlamentu
Jeremy Corbyn
Dolní sněmovna britského parlamentu
Theresa Mayová v britském parlamentu
Theresa Mayová v britském parlamentu
6
Fotogalerie

Poslanci britské Dolní sněmovny i napotřetí odmítli dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová. Dohodu dnes podpořilo 286 zákonodárců, proti se jich postavilo 344. Podle závěrů posledního summitu EU se musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Dnes se hlasovalo na rozdíl od prvních dvou případů jen o samotné dohodě, nikoli o souběžně dojednané politické deklaraci o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií. Oddělením obou dokumentů vláda splnila podmínku předsedy sněmovny Johna Bercowa, který odmítl, aby zákonodárci dvakrát rozhodovali o stejném návrhu.

V reakci na výsledek svolal předseda Evropské rady Donald Tusk mimořádný summit EU k brexitu na 10. dubna. Podle Evropské komise je teď pravděpodobný scénář brexit bez dohody 12. dubna. EK dodala, že lituje odmítnutí dohody o vystoupení britskou sněmovnou.

Mayová po odmítnutí dohody s EU řekla, že vláda se bude dál snažit o spořádaný brexit. "Myslím, že by nás to všechny mělo mrzet. Dopady budou vážné," řekla premiérka. Před hlasováním se nechala slyšet, že to je poslední šance, jak zajistit brexit.

Země podle premiérky sice může požádat o další odložení brexitu, jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak "téměř jisté", že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

"Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně," dodala a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu, při středečním hlasování odmítla různé varianty brexitu a nyní už napotřetí i brexitovou dohodu.

Předseda Labouristické strany a lídr opozice Jeremy Corbyn se po další porážce vládní dohody Mayové zeptal, zda už "konečně akceptovala", že poslanci její dohodu nepodpoří. Podle něj se totiž zdá, že premiérka nevylučuje, že by se mohla s dohodou do parlamentu opět vrátit. Dohoda se podle Corbyna přitom musí změnit a pokud to premiérka nehodlá vzít na vědomí, "musí odejít", a umožnit tak konání předčasných voleb.

Předseda parlamentní frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford vyzval k tomu, aby si Británie vyhradila nyní čas na nalezení alternativy. "Musíme se nyní vážně podívat na možnost odvolání (brexitu)," řekl. "Premiérka naznačila, že odejde (z funkce), měla by nyní jít a my bychom měli (uspořádat) parlamentní volby," dodal.

Heidi Allenová, členka Nezávislé skupiny, kterou tvoří odpadlíci od labouristů a konzervativců, vyzvala k uspořádání nového referenda. Při plebiscitu v roce 2016 Britové rozhodli o odchodu z EU.

Místopředseda skupiny euroskeptických konzervativních poslanců ERG Steve Baker vyzval premiérku Mayovou, aby odstoupila. "Tohle musí být poslední porážka dohody Theresy Mayové," řekl.

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), jejíchž deset poslanců i napotřetí hlasovalo proti dohodě, vyzvala premiérku, aby využila nastalé situace a vyřešila problém s takzvanou irskou pojistkou, kvůli které se DUP proti dohodě staví. DUP podporuje menšinovou vládu Mayové.

Britská měna se v reakci na hlasování britských poslanců propadla pod hranici 1,3 dolaru za jednu libru.

E15