Brusel ustoupí Londýnu v otázce Severního Irska. Riziko obchodní války však zůstává

Velká Británie a Evropská unie budou znovu jednat o obchodních pravidlech po brexitu. Brusel se chystá Londýnu výrazně ustoupit v případě Severního Irska.

Velká Británie a Evropská unie budou znovu jednat o obchodních pravidlech po brexitu. Brusel se chystá Londýnu výrazně ustoupit v případě Severního Irska. Zdroj: Wikimedia

Až polovina celních kontrol mezi Británií a Severním Irskem má být zrušena. Výjimku dostanou například párky či mléko.
Až polovina celních kontrol mezi Británií a Severním Irskem má být zrušena. Výjimku dostanou například párky či mléko.
Ústupky Bruselu nemusejí britské straně stačit. Britský státní tajemník pro brexit David Frost (vlevo) například požaduje, aby na plnění severoirského protokolu nedohlížel Evropský soudní dvůr.
Zachování brexitové dohody v současné podobě může mít za následek další občanské nepokoje v Severním Irsku nebo vypuknutí obchodní války mezi Londýnem a Bruselem.
Britský konzervativní premiér Boris Johnson se podle kritiků snaží konfliktem s Evropskou unií jen odvádět pozornost od domácích problémů.
7
Fotogalerie

Evropská unie se chystá výrazně ustoupit Velké Británii ve vztahu k pobrexitovému uspořádání v Severním Irsku, jehož problematický status vytváří od začátku roku napětí mezi Londýnem a Bruselem. Sedmadvacítka navrhne Spojenému království zrušení poloviny celních kontrol britského zboží, které do regionu směřuje. Velkorysá nabídka však podle deníku The Guardian a dalších respektovaných médií zřejmě nebude britské straně stačit.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič detailně představí návrh Bruselu ve středu večer. Část jeho obsahu však unikla na veřejnost již nyní. Evropská unie by měla zrušit až padesát procent celních kontrol britského zboží při vstupu na území Severního Irska. 

Úplnou výjimku by mělo dostat například maso, mléčné výrobky nebo rostliny. Výrobci je pouze opatří speciální nálepkou, která má zabránit tomu, aby se toto zboží nelegálně prodávalo v unijních státech. Evropská komise rovněž nechce Britům dávat ultimáta a je připravena o finální podobě nabídky jednat.

Jak podotýká The Guardian, návrh neobsahuje žádné změny týkající se role Evropského soudního dvora. Britský státní tajemník pro brexit David Frost v uplynulých dnech opakovaně vyzýval Brusel, aby Evropský soud ztratil pravomoc dohlížet na plnění severoirského protokolu, který je součástí brexitové obchodní dohody. Tento problém je zjevně pro Spojené království stěžejní. 

„Evropská unie může prostřednictvím Evropského soudního dvora vytvářet zákony, které platí v Severním Irsku, bez možnosti jakékoli demokratické diskuze,“ uvedl Frost během úterní návštěvy v Lisabonu. „Rozhodnutí Evropské komise podat na nás stížnost k Evropskému soudu při prvním náznaku neshody z počátku letošního roku je důkazem, že současné uspořádání nemůže v praxi fungovat,“ dodal britský ministr.

Frost zároveň znovu pohrozil, že pokud Evropská unie nepřistoupí na zásadní přepracování severoirského protokolu, Británie může aktivovat takzvaný článek 16. Ten umožňuje jak Bruselu, tak Londýnu jednostranně odstoupit od brexitové dohody v případě, že pakt kterékoli straně způsobí „závažné ekonomické, sociální nebo environmentální potíže“.

Britské výhrůžky kritizoval irský ministr zahraničí a obrany Simon Coveney. Ten se s Frostem dokonce pustil do slovní roztržky na sociálních sítích. „Skutečně chce britská vláda dohodu o cestě vpřed, nebo hlubší narušení vztahů?“ napsal Coveney na Twitter.

„Dávám přednost vyjednávání mimo Twitter, ale když už s tím Simon Coveney začal… naše požadavky týkající se Evropského soudního dvora nejsou nové. Vysvětlili jsme své obavy již před třemi měsíci,“ reagoval Frost. 

Šefčovičův plán omezit celní kontroly v Irském moři jistě narazí na silný odpor v rámci sedmadvacítky. Návrh se nelíbí třeba Francii, která se s Británií dlouhodobě pře o udělování licencí k lovu v britských vodách pro francouzské rybáře. 

Zahraniční komentátoři se shodují, že rozhovory o úpravě pobrexitových pravidel budou v následujících týdnech pokračovat. Pokud skončí fiaskem, může mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií vypuknout obchodní válka, upozorňuje britský list The Financial Times. Spor bude také testem unijní jednoty, míní americký server Politico.   

Agentura Bloomberg se domnívá, že britský premiér Boris Johnson rozdmychává čerstvý konflikt s Bruselem záměrně, aby odvedl pozornost od domácích problémů. Spojené království se potýká s narušením dodavatelských řetězců, nedostatkem pracovních sil a s rostoucími cenami energií, přičemž k prohloubení těchto krizí přispěl podle Bloombergu právě brexit, který prosadila Johnsonova Konzervativní strana.

Co je severoirský protokol

  • Severní Irsko se po vystoupení Velké Británie z Evropské unie ocitlo ve zvláštní situaci.
  • Aby mohla být zachována volná hranice mezi tímto regionem a Irskou republikou, přesunuly se celní kontroly do Irského moře.
  • Belfast se tak ocitl de facto v izolaci od zbytku Spojeného království, což mělo za následek zpoždění a komplikace v dodávkách zboží do obchodů.
  • V Severním Irsku také po dlouhé době propukly násilné pouliční nepokoje mezi nacionalisty a unionisty.
  • Londýn již od jara usiluje, aby byl severoirský protokol zrušen. Brusel to však odmítá, jelikož považuje vyjednávání o brexitové dohodě za uzavřená.