Čína chce podstatně více dovážet. Videoherní průmysl utrží o pětinu více

Čínský prezident Si Ťin-pching chce svou zemi více otevřít světu. Plánuje uzavírat nové mezinárodní obchodní dohody.

Čínský prezident Si Ťin-pching chce svou zemi více otevřít světu. Plánuje uzavírat nové mezinárodní obchodní dohody. Zdroj: e15.cz

Indonésie má nejhorší ekonomické problémy za posledních 22 let. Hlavní město Jakarta je od poloviny září v částečné karanténě.
Videohernímu průmyslu se díky pandemii velmi daří.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Čína se plánuje otevřít světu

Čínský prezident Si Ťin-pching ve svém středečním projevu prohlásil, že se jeho země chce více otevřít obchodním dohodám a mezinárodní spolupráci. Růst má především dovoz. Během příštího desetiletí chce Čína dovézt zboží v hodnotě 22 bilionů dolarů, zhruba 503,3 bilionu korun. Tamní ekonomika se jako jediná z globálních trhů úspěšně zotavuje z koronakrize. Otázkou zůstává, jak se tyto plány podaří naplnit. Ani jeden z kandidátů na prezidenta USA zjevně nemá v úmyslu ukončit čínsko-americkou obchodní válku.      

Indonésie je po 22 letech v recesi

Největší ekonomika jihovýchodní Asie se poprvé od roku 1998 ocitla v recesi. Ve třetím čtvrtletí meziročně poklesla o 3,49 procenta. V předchozím kvartále to bylo dokonce o 5,32 procenta. Země je s více než 400 tisíci případy COVID-19 nejnakaženější zemí regionu. Její hospodářství je také velmi závislé na cestovním ruchu, který prožívá těžký úpadek. V metropoli Jakarta platí od poloviny září částečný lockdown. Vláda očekává, že až 3,5 milionu obyvatel přijde kvůli pandemii o zaměstnání.     

Z trhů a burz 

Cena akcií šla nahoru

Akciovým trhům v západní Evropě se navzdory nejistému výsledku amerických prezidentských voleb ve středu dařilo. Nejvíce rostly tituly v sektoru zdravotnictví. Příliš se nevedlo bankám a těžařům. Panevropský index STOXX Europe 600 nicméně zpevnil o 2,05 procenta. O 2,44 procenta se zvýšil také francouzský CAC 40. Německý DAX uzavřel obchodování v plusu 1,95 procenta a o 1,67 procenta si polepšil britský FTSE 100. Ve výrazně kladných číslech skončily po divoké jízdě nahoru a dolů také všechny hlavní indexy v USA.  

Zlatý věk pro videohry

Tržby globálního videoherního průmyslu letos meziročně vyrostou o pětinu na 174,9 miliardy dolarů, více než čtyři biliony korun. Tvrdí to nizozemská analytická společnost Newzoo. Výhled zahrnuje hry pro mobilní telefony, konzole i osobní počítače. Newzoo nečeká, že by daný trend zmizel po skončení pandemie. Analytici se domnívají, že odvětví bude do roku 2023 každoročně zvyšovat prodeje nejméně o 9,4 procenta. Největšímu videohernímu vývojáři na světě – čínské firmě Tencent – ráno vyskočily akcie na hongkongské burze o přibližně pět procent.  

Bonus

Joe Biden: „Udržte si víru, přátelé. Tohle vyhrajeme.“

Donald Trump: „Vypadá to pro nás dobře po celé zemi. Děkuji!“ 

Stále pokračuje boj o křeslo amerického prezidenta. Oba kandidáti Donald Trump i Joe Biden věří, že mohou vyhrát.   

Stane se dnes

  • V Anglii ode dneška platí plošná uzávěra, která potrvá nejméně do 2. prosince. Lidé mohou opouštět domovy jen v nutných případech. Fungují pouze nezbytné služby a školy.
  • Nová restriktivní opatření zahrnující zákaz nočního vycházení po desáté hodině večer vejdou v platnost také v Itálii.
  • Evropská komise zveřejní podzimní makroekonomickou prognózu pro státy EU.
  • Největší internetový prodejce světa, čínská Alibaba, oznámí čtvrtletní hospodářské výsledky.
  • Americká centrální banka Fed večer seznámí veřejnost se svým rozhodnutím o úrokových sazbách.
  • V Londýně začne on-line dražba středoevropského umění pořádaná aukční síní Sotheby’s. Prodávat se budou i díla českých umělců.