Disney World jako místo posledního odpočinku: rozptýlený popel musí zaměstnanci vysát

Disneyland, Anaheim

Disneyland, Anaheim Zdroj: profimedia.cz

Američané míří do zábavních parků Disney World nejen za slavnými atrakcemi, ale i kvůli rozprášení popela svých zemřelých příbuzných, píše Wall Street Journal.

Pracovníci amerických zábavních parků studia Disney v Orlandu a v Anaheimu používají kódová označení pro nepříjemné situace, které musí řešit. „Kód V“ například signalizuje zvracení (z anglického vomited), „kód U“ zase upozorňuje, že některý z hostů nezvládl udržet moč (z anglického urine). V parcích se ale používá ještě jeden kód, který se musí držet pod pokličkou ještě pečlivěji než předchozí dva – „HEPA čištění“, což znamená, že sem další zákazník přišel rozsypat popel svého zemřelého příbuzného.

Podle zaměstnanců parků se podobný incident opakuje asi jednou měsíčně. Označení „HEPA čištění“ se používá proto, že pracovníci parku musí k odsátí popela použít vysavač s tzv. HEPA filtrem, který dokáže ze vzduchu odsát i ty nejmenší částečky prachu a popela. Bývalí a současní zaměstnanci se shodují na tom, že vysávání popela zemřelých je nedílnou součástí práce v tomto „nejšťastnějším místě na zemi“.

Popel zákazníci běžně rozprašují do květinových lůžek, keřů a trávníků atrakce Kouzelné království, na atrakci Piráti z Karibiku i pod létajícím slonem Dumbo. Nejčastěji však podle správců dochází k rozsypávání popela v téměř padesát let starém Strašidelném domě, který je plný imaginárních duchů. „Tato atrakce už má v sobě pravděpodobně tolik lidského popela, že to není ani vtipné,“ řekl jeden ze zaměstnanců parku.

Do parku propašovala nádobu s popelem například Jodie Jackson Wellsová, která pracuje na Floridě jako byznysová koučka. Když se dostala dovnitř, rozsypala popel své matky v jedné za stanic atrakce „Malý svět“. Ta prý její matku dokázala vždy spolehlivě rozesmát. Později rozházela ještě další dvě plné hrsti matčina popela u slavného Popelčina zámku. „Každý, kdo znal mou mamku, ví, že Disney World byl jejím nejoblíbenějším místem,“ řekla.

V Disney Worldu zářil štěstím i otec Caryn Rekerové. Ta ráda vzpomíná na to, jak sledoval show „Ohňostroj přání“ na hlavní ulici parku. Když přišel čas, vzala otcův popel a rozsypala ho na několika místech okolo jeho oblíbené atrakce. „Je to sladký způsob, jak si ho připomenout. Je tady…a tam a trošku je i támhle,“ napsala Caryn v e-mailu. Do parku se znovu vrátila loni, aby tam rozprášila popel svého bratra, velkého fanouška parku Epcot, který je součástí floridského Diseny Worldu.  

Saratogský herec Alex Perone zase popsal emocionální kolotoč, který prožíval, když vzal do Disney Worldu letos v červnu popel své matky. Ihned po tom, co ho rozsypal v květinové postýlce Kouzelného království, šel na atrakci „Malý svět“. „Stále jsem brečel. Hraje tam pořád dokola známá dětská píseň a všude okolo jsou ty šťastné animované bytosti. Vzpomínám si, že jsem stále myslel na to, jak moc divné to všechno je,“ řekl Perone.

„Pašeráci“ se shodují na tom, že pronesení popela kolem ochranky je poměrně snadné. Někteří jej pašují v lahvičkách na předepsané léky, jiní zase v pytlících na spodní straně kabelky nebo batohu.

Když pak zaměstnanci parku popel objeví, musí vypnout atrakci kvůli „technickým problémům“. Manažer poté jede sám a během cesty sleduje, kde všude se prach rozšířil. Zaměstnanci mezi tím odvedou hosty a připraví si své vysavače.