Evropskou komisi zavalily podněty, tisíce lidí volají po zrušení střídání času

Orloj

Orloj Zdroj: Profimedia

Střídání času, které probíhá dvakrát ročně, bylo původně zamýšleno jako nástroj k úspoře energií. V dnešní době ale mnoho hlasů volá po zrušení této praxe. Evropská komise dle rezoluce Evropského parlamentu z letošního února začala sbírat podněty občanů Unie na toto téma. Zapojilo se už 1,2 milionu lidí. Konzultace končí pro veřejnost 16. srpna.

„V návaznosti na řadu žádostí od občanů, Evropského parlamentu a některých členských států EU se Komise rozhodla prozkoumat fungování stávající úpravy letního času a posoudit, zda by měly být provedeny změny. Komise chce proto v této souvislosti shromáždit názory obyvatel Unie, zúčastněných stran a členských zemí na stávající úpravu letního času a na případnou změnu v jejím fungování,“ píše se v popisu na stránkách Komise. Do konzultace se můžete zapojit zde, stačí vyplnit dotazník.

Odpůrci střídání času nejčastěji argumentují tím, že předpoklad úspory energie je zastaralý a vliv na zdraví lidí negativní. Proti nim pak stojí argumenty jako chaos v zažitých systémech nebo pochyby o vlivu na lidský organismus.

Tento boj si za svůj vzali v Česku lidovci v čele s europoslancem Pavlem Svobodou, který vede skupinu utvořenou v europarlamentu, a senátorem Petrem Šilarem. Ten zase vede petici proti střídání nazvanou „For One Time Only“.

„Tohle je jet-lag, který se organizuje celoevropsky a pro všechny. Jestli cestujete nebo necestujete je vaše svobodné rozhodnutí, ale tady celá Evropa udělá 2x ročně krok proti vnitřním biologickým hodinám. Celá Evropa si, byť málo třeba, rozhodí biorytmus. Kapka ke kapce, pak to provokuje civilizační choroby,“ prohlásil k tomu Svoboda, podle nějž ve Švédsku odhadují u 40 sebevražd ročně jako jejich důvod právě střídání času. 

Více čtěte na serveru BLESK.CZ