Exodus bohatých Newyorčanů. Místo nich se do metropole stěhují miliony lidí s nižšími příjmy

Výhledy na Central Park

Výhledy na Central Park Zdroj: profimedia

Výhledy na Central Park
Výhledy na Central Park
Trump Tower na Manhattanu.
Trump Tower na Manhattanu.
5
Fotogalerie

Pandemie COVID-19 způsobila odliv milionů lidí z New Yorku. Nově se do města naopak přistěhovaly miliony lidí s nižšími příjmy. Změna složení obyvatel města by tak mohla podle odhadů představovat finanční ztráty v hodnotě desítek miliard dolarů. Otázkou je, jak bude reagovat trh s nemovitostmi. S odkazem studii společnosti Unacast to píše agentura Reuters.

Celkově newyorskou metropolitní oblast letos opustilo 70 000 obyvatel, což podle studie představuje ztrátu příjmů ve výši asi 34 miliard dolarů (přes 736 miliard korun).

Od 1. ledna do 7. prosince New York podle odhadů společnosti opustilo 3,57 milionu lidí. Za stejnou dobu se mezitím do města přistěhovalo přibližně 3,5 milionu lidí s nižšími průměrnými příjmy. Odhady se opírají o anonymizované údaje o poloze mobilních telefonů.

Spoluzakladatel a výkonný ředitel Unacastu Thomas Walle uvedl, že letošní odliv lidí z New Yorku je ve skutečnosti menší, než o jakém obyvatelé města hovoří. „Možná má větší dopad to, jak se mění populace a demografické složení,“ uvedl.

Jako příklad Walle poukázal na změnu složení obyvatel ve Tribece, bohaté čtvrti na Manhattanu. Průměrný příjem lidí, kteří se z této části města odstěhovali činil podle Walleho 140 tisíc dolarů, zatímco lidé, kteří se tam nově přistěhovali vydělávají průměrně kolem 82 000 dolarů.

Dvojí důsledek změny složení obyvatel a příjmů napříč městem může mít na New York, který se stále zotavuje z ekonomické krize způsobené pandemií, trvalý dopad. Zásadní otázkou podle Walleho je, jak se těmto změnám přizpůsobí trh s nemovitostmi a maloobchod.

V dlouhodobém horizontu může měnící se složení obyvatel města vést k rozmachu cenově dostupnějších značek, které nahradí luxusní obchody, domnívají se autoři studie. Zároveň budou podle Walleho developeři čelit tlaku, aby nabízeli levnější bydlení.

Mezi únorem a červencem letošního roku se podle jiné studie od společnosti StreetEasy zvýšil počet neobsazených bytů v bohatších částech New Yorku, včetně manhattanské finanční čtvrti, zatímco nájmy se tam snížily. V cenově dostupnějších částech města nájmy naopak nadále rostou.