Hladomor na Ukrajině byl genocida, uznaly USA

Oběti hladomoru v ulicích ukrajinského Charkova, 1933

Oběti hladomoru v ulicích ukrajinského Charkova, 1933 Zdroj: Alexander Wienerberger

Americký Senát ve čtvrtek uznal hladomor na Ukrajině z let 1932-33 za genocidu ukrajinského národa. V rezoluci senátoři odsoudili systematické porušování lidských práv na Ukrajině v sovětské éře, včetně práva na sebeurčení a na svobodu slova. Rezoluci přijala horní komora Kongresu jednohlasně.

„Stalin a jeho lidé spáchali v letech 1932-33 genocidu ukrajinského národa,“ uvádí se v rezoluci, která zároveň vyslovuje soustrast pozůstalým a přeživším. Dokument vyzývá k celosvětovému šíření informací o okolnostech této tragédie.

Komunistickým režimem vyvolaný hladomor podle odhadu historiků způsobil v celém Sovětském svazu smrt až osmi milionů lidí, polovina z nich podle kyjevských badatelů zemřela na Ukrajině. Diktátor Josif Stalin zastavil zásobování venkova potravinami a nařídil jejich násilné odebírání zemědělcům, aby prosadil politiku kolektivizace a získal prostředky pro úhradu dovozu z Evropy.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v souvislosti s rezolucí amerického Senátu vyzval členské země Evropské unie, aby příkladu USA následovaly. Za akt genocidy uznalo hladomor na Ukrajině mimo jiné Maďarsko, Polsko nebo pobaltské státy. Česká republika mezi nimi není, v usnesení z listopadu 2007 Poslanecká sněmovna odsoudila hladomor jako dílo „zrůdného totalitního režimu“.